Do puree ziemniaczanego dodaje się masło, śmietanę lub masło i śmietanę. Wszystko po to aby uzyskać gładką i nieskazitelną papkę ziemniaczaną, tak wielce uwielbianą przez tłumy. Aby przygotować te ziemniaki nieco inaczej, a przede wszystkim dietetyczniej wystarczy masło i śmietanę zastąpić bulionem.
Bulion można przygotować ze świeżych warzyw takich jak: marchewka, korzeń pietruszki, 1/4 sztuki selera, soli i pieprzu.
Dla tych bardziej zabieganych również jest sposób, można do wody wrzucić kostkę, np. bulion na włoszczyźnie, czy bulionetkę, które zapewne u każdego się znajdą. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy stopniowo bulion, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Puree wychodzi naprawdę pyszne i absolutnie niczego w nim nie brakuje. Sposób sprawdzony wielokrotnie.
Do mniej dietetycznej wersji można dodać podsmażony boczek czy skwarki. Można również wzbogacić smak i kolor dodając sok z buraków, bądź po prostu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ugotowanego czy upieczonego w folii buraka. Można doprawić gałką muszkatołową, dodać świeże zioła: bazylię, tymianek, natkę pietruszki, czy koncentrat pomidorowy.
Każdy pomysł jest dobry. A jedynym ograniczeniem w tej kwestii jest nasza wyobraźnia,
Bulion można przygotować ze świeżych warzyw takich jak: marchewka, korzeń pietruszki, 1/4 sztuki selera, soli i pieprzu.
Dla tych bardziej zabieganych również jest sposób, można do wody wrzucić kostkę, np. bulion na włoszczyźnie, czy bulionetkę, które zapewne u każdego się znajdą. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy stopniowo bulion, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Puree wychodzi naprawdę pyszne i absolutnie niczego w nim nie brakuje. Sposób sprawdzony wielokrotnie.
Do mniej dietetycznej wersji można dodać podsmażony boczek czy skwarki. Można również wzbogacić smak i kolor dodając sok z buraków, bądź po prostu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ugotowanego czy upieczonego w folii buraka. Można doprawić gałką muszkatołową, dodać świeże zioła: bazylię, tymianek, natkę pietruszki, czy koncentrat pomidorowy.
Każdy pomysł jest dobry. A jedynym ograniczeniem w tej kwestii jest nasza wyobraźnia,