Szparagi w sezonie wiosna 2012-najlepsze przepisy

  • 2

Oto wybór przepisów na szparagi w tym sezonie - zobacz, co z nich wyczarować!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Szparagi w sezonie wiosna 2012-najlepsze przepisy

Pierwsza, świeżutka, jeszcze ciepła propozycja to przepis na Szparagi w cieście francuskim, można traktować je jako przekąskę, chociaż pewnie trudno poprzestać na jednej porcji. Przepis jest autorstwa Cris.

Cris podpowiada nam od razu drugi przepis, równie ciekawy. To: Wiosenna bruschetta - oczywiście ze szparagami. W przepisie wykorzystane zostały szparagi zielone.

Podobnie jest w przepisie Bahusa, który zaserwował prawdziwą szparagową ucztę, czyli zielone szparagi z pomarańczową nutą. Palce lizać!

Pomysłowa jak zawsze iwa643 przygotowała szparagi w galarecie, a dla będących w ciągłym ruchu smakoszy zewa ma szparagi na szybko.

Jeśli mamy ochotę na szparagi białe, warto przygotować kremową zupę. Smaczna zupa ze szparagami i porem to pomysł Misiabe. Oto przepis na Szparagowo-porowa zupa-krem.

Inny sposób na białe szparagi (według niektórych trudniejszych w przygotowaniu) to krem z białych szparagów autorstwa Bernadetty.

Nie da się ukryć, że jest ona prawdziwą specjalistką od szparagów. Oto kolejny bardzo ciekawy przepis na zielone tym razem szparagi, czyli jaglana tarta z zielonymi szparagami.

Jedna z propozycji Pyzy na szparagi w tym sezonie to Szparagi z jajkiem - to pomysł na przyrządzenie zielonych szparagów, które zdecydowanie chętniej są wykorzystywane - częściej spotykamy zielone. Białe szparagi z jajkiem sadzonym serwuje evita0007, a Pyza odpowiada hitem sezonu grillowego, czyli sałatką z zielonymi szparagami z grilla.

A teraz szparagi w wersji obiadowej - w pierogach. Tutaj wykorzystać można dowolne szparagi - dobre będą zarówno białe jak i zielone. Paulisia_elk zamieściła swój przepis na Pierożki ze szparagami.

Inna obiadowa propozycja pochodzi od jaNiny. To placuszki szparagowo-marchewkowe, Smacznie i dietetycznie! Darmiona z kolei podpowiada pomysł na wiosenny obiad - młode ziemniaczki w towarzystwie. Towarzystwo szparagów i kefiru nie jest przypadkowe - to wiosna na talerzu!

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc mamy nadzieję, że zaraz pojawią się kolejne świetne przepisy. Można ich wypatrywać na bieżąco tutaj: Przepisy na szparagi.


Szparagi - ciekawostki na temat szparagów


A teraz kilka ciekawostek na ich temat. Mało kto wie, że owoce szparagów nosza nazwę... jagód.

W Polsce najwięcej szparagów zjada się w Poznaniu, a cała Wielkopolska słynie z ich uprawy. Zbiera się je 2 razy w ciągu dnia - wczesnym rankiem i na wieczór.

Sezon szparagowy trwa średnio 2 miesiące, a umownie kończy się dokładnie 24 czerwca, w dzień Św. Jana.