Czasami zdarzają się nam niespodziewani goście i przygotowanie dla nich czegoś nastręcza nam problemów. Po prostu brakuje czasu na pieczenie. W takich wypadkach dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie rogalików z ciasta francuskiego. Przygotujemy je błyskawicznie.
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?
Składniki:
Oprócz dżemów możemy nadziewać nasze rogaliki rozmaitymi składnikami:
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 1 dżem
- 1 żółtko
- cukier puder do posypania
- Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty.
- Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemy wybrany dżem.
- Zawijamy rogaliki od szerszej strony do węższej.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.
- Każdy lekko smarujemy żółtkiem.
- Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Oprócz dżemów możemy nadziewać nasze rogaliki rozmaitymi składnikami:
- Twarożkiem wymieszanym z ziarnami wanilii i miodem.
- Prażonymi jabłkami z cynamonem.
- Kawałkami świeżych owoców: gruszek, śliwek, truskawek, brzoskwiń, czy jagodami.
- Masą makową, suszonymi owocami, czy rozdrobnionymi orzechami.