Jaka sałatka do ryżu?

Obiady z ryżem najlepiej komponują się z surówkami o lekko kwaśnym smaku przełamanym słodkimi dodatkami (jabłko, marchew). Łagodnym i aromatycznym uzupełnieniem potraw z ryżem jest surówka z selera skropiona sokiem z cytryny.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaka sałatka do ryżu?
fot. Fotolia
Ryż jest częstym elementem obiadu – pojawia się zwłaszcza w daniach kuchni azjatyckiej. Warzywnym dodatkiem najlepiej pasującym do ryżu są surówki.

Jaką sałatkę/surówkę przygotować do ryżu?

Ryż doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.
  • Aby przygotować surówkę, potrzebne są: kiszona kapusta, marchew, papryka, cebula i oliwa z oliwek.
  • Odcedzoną z nadmiernej ilości wody kiszoną kapustę umieszcza się w misce. Paprykę należy umyć i pokroić w kostkę, podobnie cebulę. Marchew obiera się i ściera na tarce. Wszystkie warzywa dodaje się do kiszonej kapusty. Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać oliwę z oliwek i tradycyjne przyprawy (sól i pieprz).

Jak zrobić surówkę z selera do ryżu?

Aby urozmaicić obiad z ryżem, można do niego przygotować surówkę z selera z sokiem z cytryny. Potrzebnymi składnikami są również cukier i jogurt naturalny.
  • Seler należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jogurt naturalny miesza się z sokiem z cytryny oraz cukrem. Powstały sos łączy się z tartym selerem.

Surówka z kapusty pekińskiej do ryżu

Do ryżu nierzadko przygotowuje się surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Do jej wykonania niezbędna jest marchew, jabłko, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Kapustę pekińską kroi się, natomiast marchew i jabłko obiera, a następnie ściera na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki należy połączyć i polać oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Surówkę należy wymieszać i podawać z ryżem i kurczakiem.

Jak ugotować ryż na obiad?

Ryż powinno się wkładać do gotującej i osolonej wody. Najlepszym dodatkiem, który wzbogaci smak oraz zmieni zabarwienie ryżu na żółtawy kolor jest curry. Ryż gotuje się do uzyskania miękkości.