Ryż jest częstym elementem obiadu – pojawia się zwłaszcza w daniach kuchni azjatyckiej. Warzywnym dodatkiem najlepiej pasującym do ryżu są surówki.
Jaką sałatkę/surówkę przygotować do ryżu?
Ryż doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.
Jak zrobić surówkę z selera do ryżu?
Aby urozmaicić obiad z ryżem, można do niego przygotować surówkę z selera z sokiem z cytryny. Potrzebnymi składnikami są również cukier i jogurt naturalny.
Surówka z kapusty pekińskiej do ryżu
Do ryżu nierzadko przygotowuje się surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Do jej wykonania niezbędna jest marchew, jabłko, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Kapustę pekińską kroi się, natomiast marchew i jabłko obiera, a następnie ściera na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki należy połączyć i polać oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Surówkę należy wymieszać i podawać z ryżem i kurczakiem.
Jak ugotować ryż na obiad?
Ryż powinno się wkładać do gotującej i osolonej wody. Najlepszym dodatkiem, który wzbogaci smak oraz zmieni zabarwienie ryżu na żółtawy kolor jest curry. Ryż gotuje się do uzyskania miękkości.
Jaką sałatkę/surówkę przygotować do ryżu?
Ryż doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.
- Aby przygotować surówkę, potrzebne są: kiszona kapusta, marchew, papryka, cebula i oliwa z oliwek.
- Odcedzoną z nadmiernej ilości wody kiszoną kapustę umieszcza się w misce. Paprykę należy umyć i pokroić w kostkę, podobnie cebulę. Marchew obiera się i ściera na tarce. Wszystkie warzywa dodaje się do kiszonej kapusty. Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać oliwę z oliwek i tradycyjne przyprawy (sól i pieprz).
Jak zrobić surówkę z selera do ryżu?
Aby urozmaicić obiad z ryżem, można do niego przygotować surówkę z selera z sokiem z cytryny. Potrzebnymi składnikami są również cukier i jogurt naturalny.
- Seler należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jogurt naturalny miesza się z sokiem z cytryny oraz cukrem. Powstały sos łączy się z tartym selerem.
Surówka z kapusty pekińskiej do ryżu
Do ryżu nierzadko przygotowuje się surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Do jej wykonania niezbędna jest marchew, jabłko, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Kapustę pekińską kroi się, natomiast marchew i jabłko obiera, a następnie ściera na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki należy połączyć i polać oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Surówkę należy wymieszać i podawać z ryżem i kurczakiem.
Jak ugotować ryż na obiad?
Ryż powinno się wkładać do gotującej i osolonej wody. Najlepszym dodatkiem, który wzbogaci smak oraz zmieni zabarwienie ryżu na żółtawy kolor jest curry. Ryż gotuje się do uzyskania miękkości.