Jaka surówka do ryżu?

Z neutralnym smakiem ryżu najlepiej komponują się wyraziste dodatki, takie jak kapusta, świeża papryka, rukola i cebula. Z ryżem rewelacyjnie smakują surówki z dodatkiem octu balsamicznego i czosnkowej oliwy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaka surówka do ryżu?
fot. Fotolia
Surówkę przygotowuje się z surowych warzyw i owoców. Można dodać do niej oliwę, ocet i przyprawy. Majonez, jogurt, jajko na twardo, produkty z puszki lub kiszona kapusta zamieniają surówkę w sałatkę.

Propozycje surówek do ryżu

Surówka podana do obiadu z dodatkiem ryżu powinna być wyrazista w smaku i chrupiąca. Najlepiej przyprawiać ją solą, świeżo mielonym pieprzem, sosem winegret, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, oliwą lub octem jabłkowym. Można dodawać do niej np. pestki słonecznika, orzechy i siemię lniane. Wspaniale smakuje również z dodatkiem świeżych ziół, takich jak np. kolendra, rozmaryn, bazylia czy tymianek oraz natka pietruszki, szczypiorek i koperek.

Surówki do obiadu i dań z ryżem:

Ryż ma bardzo delikatny smak, więc jako dodatek do niego idealne będą surówki soczyste, wyraziste i aromatyczne. Rewelacyjnie z ryżem komponują się: papryka, ogórki, rzepa, jabłka, natka pietruszki, rukola i szczypior.

Najlepsze smakowe kompozycje surówek do ryżu to:
  • Surówka z kapusty białej i marchewki z sosem winegret.
  • Surówka z pora z jabłkiem i sokiem z cytryny.
  • Surówka z białej rzodkwi, octu jabłkowego i sałaty lodowej.
  • Surówka z rukoli, pomidorów, pestek dyni, octu balsamicznego i papryki.
  • Surówka z selera (korzeniowego), jabłka i marchewki.
  • Surówka z selera naciowego, świeżego ogórka, papryki czerwonej, cebuli, koperku i oliwy.
  • Surówka z surowego buraka, natki pietruszki i jabłka, soku z cytryny.
  • Surówka z kapusty pekińskiej, świeżych moreli, ogórka, pora, octu balsamicznego i oliwy.
  • Surówka z pora i selera (korzeniowego).
  • Surówka z kapusty czerwonej, cebuli i papryki,
  • Surówka z rzodkiewki, ogórka, rukoli, pomidorków koktajlowych i pestek słonecznika.
  • Surówka z pomidorów, szczypiorku, siemienia lnianego, oliwy i orzechów włoskich.