Robimy rybę po grecku
Do przyrządzenia wyśmienitej ryby po grecku niezbędne okażą się oczywiście ryby! Najlepszym wyborem będą więc chude ryby morskie takie jak dorsz, sola, mintaj czy miruna – mogą być one zarówno świeże, jak i mrożone.
Niezbędne w przygotowaniu tego popularnego dania są również warzywa: część selera, kilka marchewek, pietruszka i duża cebula. Dodatkowym składnikiem jest też olej do smażenia, jajka, bułka tarta, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny, cukier, pieprz i sól!
Pracę nad rybnym przysmakiem zaczynamy od przygotowania warzyw. Należy zetrzeć je na tarce (cebulę pokroić w kostkę) i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Świeżą lub rozmrożoną rybę należy doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, a potem obtaczać w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Zdjęcie: Fotolia
Następnie do duszących się warzyw dodać należy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz, cukier i dusić jeszcze przez klika chwil. Kiedy ryba będzie już gotowa, układamy ją w naczyniu, przekładając na zmianę porcją warzyw.
Skąd wzięła się ryba po grecku?
Kiedy zapytamy Greka jak przygotować rybę po grecku, robi zdziwioną minę i przecząco kiwa głową. Dzieje się tak, ponieważ potrawa ta nie ma nic wspólnego z jego krajem!
Danie to jest typowym przysmakiem podawanym na polskie stoły, a nazwa powstała najprawdopodobniej stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie z dodatkiem pomidorów!
Dlaczego warto jeść dania z rybami?
O tym, że należy jeść jak najwięcej potraw z rybami wie już nawet przedszkolak. Dlaczego rybie mięso jest tak ważne z naszej diecie?
Ryby mają wysoką wartość odżywczą, a ich mięso przewyższa pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Zawierają łatwo przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, usprawniające pracę mózgu i serca, a także witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.
Nasze propozycje
Dobre i sprawdzone przepisy na rybę po grecku to połowa sukcesu udanej potrawy! Przysmak ten śmiało podawać możecie zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako urozmaicenie posiłku lub na obiad w gronie znajomych. Ten klasyczny, rybny przysmak doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, ryżu czy makaronu!
Aby zaskoczyć podniebienie swoje i swoich gości, koniecznie przygotujcie smakowitą rybę po grecku z dorsza wzbogaconą o aromatyczną ostrą paprykę, olej ryżowy i sok z cytryny!
Równie pysznym i zaskakującym daniem okaże się też ryba po grecku z mintaja, dorsza i pangi – koniecznie skosztujcie takiej kombinacji!
Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby wyczarować pyszną rybę po grecku. Podawana raz na jakiś czas wspaniale urozmaici codzienne menu i sprawi, że rybie mięso stanie się naszym ulubionym. Czy w Waszych zbiorach sprawdzonych przepisów znajdują się jakieś innowacyjne pomysły na to klasyczne danie? Czekamy na Wasze wariacje na temat pysznej ryby po grecku!
Do przyrządzenia wyśmienitej ryby po grecku niezbędne okażą się oczywiście ryby! Najlepszym wyborem będą więc chude ryby morskie takie jak dorsz, sola, mintaj czy miruna – mogą być one zarówno świeże, jak i mrożone.
Niezbędne w przygotowaniu tego popularnego dania są również warzywa: część selera, kilka marchewek, pietruszka i duża cebula. Dodatkowym składnikiem jest też olej do smażenia, jajka, bułka tarta, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny, cukier, pieprz i sól!
Pracę nad rybnym przysmakiem zaczynamy od przygotowania warzyw. Należy zetrzeć je na tarce (cebulę pokroić w kostkę) i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Świeżą lub rozmrożoną rybę należy doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, a potem obtaczać w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Zdjęcie: Fotolia
Następnie do duszących się warzyw dodać należy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz, cukier i dusić jeszcze przez klika chwil. Kiedy ryba będzie już gotowa, układamy ją w naczyniu, przekładając na zmianę porcją warzyw.
Skąd wzięła się ryba po grecku?
Kiedy zapytamy Greka jak przygotować rybę po grecku, robi zdziwioną minę i przecząco kiwa głową. Dzieje się tak, ponieważ potrawa ta nie ma nic wspólnego z jego krajem!
Danie to jest typowym przysmakiem podawanym na polskie stoły, a nazwa powstała najprawdopodobniej stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie z dodatkiem pomidorów!
Dlaczego warto jeść dania z rybami?
O tym, że należy jeść jak najwięcej potraw z rybami wie już nawet przedszkolak. Dlaczego rybie mięso jest tak ważne z naszej diecie?
Ryby mają wysoką wartość odżywczą, a ich mięso przewyższa pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Zawierają łatwo przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, usprawniające pracę mózgu i serca, a także witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.
Nasze propozycje
Dobre i sprawdzone przepisy na rybę po grecku to połowa sukcesu udanej potrawy! Przysmak ten śmiało podawać możecie zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako urozmaicenie posiłku lub na obiad w gronie znajomych. Ten klasyczny, rybny przysmak doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, ryżu czy makaronu!
Aby zaskoczyć podniebienie swoje i swoich gości, koniecznie przygotujcie smakowitą rybę po grecku z dorsza wzbogaconą o aromatyczną ostrą paprykę, olej ryżowy i sok z cytryny!
Równie pysznym i zaskakującym daniem okaże się też ryba po grecku z mintaja, dorsza i pangi – koniecznie skosztujcie takiej kombinacji!
Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby wyczarować pyszną rybę po grecku. Podawana raz na jakiś czas wspaniale urozmaici codzienne menu i sprawi, że rybie mięso stanie się naszym ulubionym. Czy w Waszych zbiorach sprawdzonych przepisów znajdują się jakieś innowacyjne pomysły na to klasyczne danie? Czekamy na Wasze wariacje na temat pysznej ryby po grecku!
marcinka