Jak zrobić koktajl bananowy?

Koktajl bananowy robi się poprzez zmiksowanie bananów z innymi owocami, jogurtem lub mlekiem. Do mieszanki można dodać także lód i lody waniliowe, dzięki czemu otrzymamy shake’a.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić koktajl bananowy?
fot. Fotolia
Banany to owoce, które możemy kupić przez cały rok. Dzięki temu możemy bez przerwy cieszyć się pysznymi koktajlami z ich udziałem. Jak je przygotować?

Co zrobić z bananów?

Do koktajli najlepiej używać miękkich, mocno dojrzałych bananów, które łatwo zblendować. Dzięki temu konsystencja napojów będzie idealnie gładka. Jak zrobić poszczególne typy koktajli z bananów?

a) Jak zrobić smoothie bananowe?
  • Do zrobienia smoothie będą potrzebne: banany, odrobina wody, sok z cytryny. Opcjonalnie dodatki, np. szpinak lub kiwi.
  • Pokrojone owoce umieszczamy w misie blendera, dodajemy wodę i sok z cytryny.
  • Całość miksujemy na gładką masę.
  • Gdy napój jest zbyt gęsty – dodajemy wodę i mieszamy. Gotowe!
b) Przepis na koktajl bananowy
  • Do przygotowania koktajlu będą potrzebne: banany, jogurt naturalny lub mleko, odrobina cynamonu lub wanilii.
  • Pokrojone banany umieszczamy w blenderze, zalewamy jogurtem lub mlekiem i dodajemy przyprawy.
  • Całość miksujemy na gładką masę. Gotowe!
c) Jak zrobić shake bananowy?
  • Shake bananowy powstaje z: bananów, lodów waniliowych, mleka i kostek lodu.
  • Lody wyjmujemy z lodówki, aby nieco zmiękły.
  • Do misy blendera przekładamy owoce, łyżkę lub dwie lodów, odrobinę mleka.
  • Całość miksujemy, pod koniec dodajemy pokruszony lód.
  • Podajemy od razu po zrobieniu. Smacznego!
Co dodać do smoothie bananowego?

Smoothie bananowe to najprostszy z proponowanych koktajli. Aby nie wyszło mdłe, warto do niego dodać wyrazisty w smaku składnik, np. jarmuż, kiwi, jabłko lub cytrynę. Można także sięgnąć po szpinak, ananasa lub brzoskwinie. Dobrym pomysłem są również przyprawy, np. cynamon, kardamon lub wanilia, oraz bakalie: orzechy i rodzynki. Dzięki tym dodatkom napój zyska nie tylko na smaku, ale również wartościach odżywczych.