Banany to owoce, które możemy kupić przez cały rok. Dzięki temu możemy bez przerwy cieszyć się pysznymi koktajlami z ich udziałem. Jak je przygotować?
Co zrobić z bananów?
Do koktajli najlepiej używać miękkich, mocno dojrzałych bananów, które łatwo zblendować. Dzięki temu konsystencja napojów będzie idealnie gładka. Jak zrobić poszczególne typy koktajli z bananów?
a) Jak zrobić smoothie bananowe?
Smoothie bananowe to najprostszy z proponowanych koktajli. Aby nie wyszło mdłe, warto do niego dodać wyrazisty w smaku składnik, np. jarmuż, kiwi, jabłko lub cytrynę. Można także sięgnąć po szpinak, ananasa lub brzoskwinie. Dobrym pomysłem są również przyprawy, np. cynamon, kardamon lub wanilia, oraz bakalie: orzechy i rodzynki. Dzięki tym dodatkom napój zyska nie tylko na smaku, ale również wartościach odżywczych.
Co zrobić z bananów?
Do koktajli najlepiej używać miękkich, mocno dojrzałych bananów, które łatwo zblendować. Dzięki temu konsystencja napojów będzie idealnie gładka. Jak zrobić poszczególne typy koktajli z bananów?
a) Jak zrobić smoothie bananowe?
- Do zrobienia smoothie będą potrzebne: banany, odrobina wody, sok z cytryny. Opcjonalnie dodatki, np. szpinak lub kiwi.
- Pokrojone owoce umieszczamy w misie blendera, dodajemy wodę i sok z cytryny.
- Całość miksujemy na gładką masę.
- Gdy napój jest zbyt gęsty – dodajemy wodę i mieszamy. Gotowe!
- Do przygotowania koktajlu będą potrzebne: banany, jogurt naturalny lub mleko, odrobina cynamonu lub wanilii.
- Pokrojone banany umieszczamy w blenderze, zalewamy jogurtem lub mlekiem i dodajemy przyprawy.
- Całość miksujemy na gładką masę. Gotowe!
- Shake bananowy powstaje z: bananów, lodów waniliowych, mleka i kostek lodu.
- Lody wyjmujemy z lodówki, aby nieco zmiękły.
- Do misy blendera przekładamy owoce, łyżkę lub dwie lodów, odrobinę mleka.
- Całość miksujemy, pod koniec dodajemy pokruszony lód.
- Podajemy od razu po zrobieniu. Smacznego!
Smoothie bananowe to najprostszy z proponowanych koktajli. Aby nie wyszło mdłe, warto do niego dodać wyrazisty w smaku składnik, np. jarmuż, kiwi, jabłko lub cytrynę. Można także sięgnąć po szpinak, ananasa lub brzoskwinie. Dobrym pomysłem są również przyprawy, np. cynamon, kardamon lub wanilia, oraz bakalie: orzechy i rodzynki. Dzięki tym dodatkom napój zyska nie tylko na smaku, ale również wartościach odżywczych.