Jak zrobić tosty?

  • 1

Do przygotowania tostów najlepiej sprawdzi się chleb tostowy, do tego wystarczy ulubiona szynka i ser. Przygotowaną kanapkę wkładamy do sandwicza i po kilku minutach gotowe.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić tosty?
fot. fotolia
Tosty to dobry pomysł na gorący, szybki i sycący posiłek. Możemy wykorzystać do ich przygotowania różne dodatki, każdy doda na pewno swoje ulubione.

Jak zrobić tosty?

Składniki:
  • chleb tostowy
  • plastry sera żółtego
  • plastry szynki
  • mała cebula
  • kilka łyżek majonezu i ketchupu
Wykonanie:
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę,
  • Ketchup mieszamy z majonezem, mieszanką smarujemy połowę kromek chleba,
  • Na każdej układamy plaster sera, szynki, cebulę i ponownie plaster sera,
  • Przykrywamy drugą połową kromek chleba,
  • Każdą kanapkę zapiekamy w sandwiczu lub w piekarniku.
Dodatki do tostów

Oczywiście takie gorące kanapki możemy przygotować z wieloma różnymi dodatkami:
  • Pieczarki- kroimy je w cienkie plastry i dodajemy do klasycznych tostów,
  • Ser- możemy dodać do naszej potrawy różne rodzaje sera- mozzarelle, feta, czy kozi,
  • Warzywa- dobrze sprawdzi się tu kukurydza, pokrojone w plastry cukinia, czy por,
  • Pikle- ogórki konserwowe, czy papryka zapewnią chrupiący element naszym tostom,
  • Dobrym pomysłem będzie też dodanie do potrawy liści szpinaku, suszonych pomidorów, czy pokrojonych w plastry oliwek.
Kiedy serwować tosty?

Tosty przygotujemy bardzo szybko, są one łatwe do przyrządzenia, a do tego ładnie się prezentują. Możemy podać je na ciepłe śniadanie lub kolacje. Sprawdzą się także jako przekąska dla niespodziewanych gości lub z bardziej wyszukanymi dodatkami na imprezę w gronie znajomych.