Warto karmelizować owoce i dodawać je do owsianek, ciast, babeczek czy jeść jako przekąskę.
Gruszki karmelizowane, kandyzowane wiśnie i ananas
Do owoców, które najczęściej się karmelizuje, należą gruszki, wiśnie i ananasy. Często karmelizuje się również jabłka. Owoce te należy przygotować do karmelizacji. Wiśnie trzeba wydrylować, gruszki obrać ze skórki, pozbawić nasion i gniazd nasiennych, a ananasy obrać i pokroić w plastry. Wiśni nie trzeba kroić na drobne kawałki, ponieważ w całości są bardziej dekoracyjne. Gruszki i ananasy natomiast należy pokroić na niewielkie, równe kawałeczki.
Kandyzowana skórka pomarańczowa i skórka z cytryny
Doskonałe do kandyzowania są także skórki owocowe, szczególnie skórka pomarańczowa i cytrynowa. Po obraniu tych owoców ze skórki, należy ją pokroić na małe kawałki. Po skarmelizowaniu takie skórki stanowią doskonały dodatek do serników, mazurków i keksów.
Jak kandyzuje się owoce
Po przygotowaniu owoców należy:
Gruszki karmelizowane, kandyzowane wiśnie i ananas
Do owoców, które najczęściej się karmelizuje, należą gruszki, wiśnie i ananasy. Często karmelizuje się również jabłka. Owoce te należy przygotować do karmelizacji. Wiśnie trzeba wydrylować, gruszki obrać ze skórki, pozbawić nasion i gniazd nasiennych, a ananasy obrać i pokroić w plastry. Wiśni nie trzeba kroić na drobne kawałki, ponieważ w całości są bardziej dekoracyjne. Gruszki i ananasy natomiast należy pokroić na niewielkie, równe kawałeczki.
Kandyzowana skórka pomarańczowa i skórka z cytryny
Doskonałe do kandyzowania są także skórki owocowe, szczególnie skórka pomarańczowa i cytrynowa. Po obraniu tych owoców ze skórki, należy ją pokroić na małe kawałki. Po skarmelizowaniu takie skórki stanowią doskonały dodatek do serników, mazurków i keksów.
Jak kandyzuje się owoce
Po przygotowaniu owoców należy:
- wsypać cukier do wody,
- zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, mieszając,
- wodą z cukrem zalać owoce,
- odstawić owoce na dobę,
- dosypać do owoców cukier,
- zagotować, mieszając,
- odstawić na kolejną dobę.