Jak skarmelizować owoce?

Kandyzowane (inaczej karmelizowane) owoce to owoce moczone w cukrze rozpuszczonym w wodzie. Można dodawać je do ciast i deserów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak skarmelizować owoce?
fot. Fotolia
Warto karmelizować owoce i dodawać je do owsianek, ciast, babeczek czy jeść jako przekąskę.

Gruszki karmelizowane, kandyzowane wiśnie i ananas

Do owoców, które najczęściej się karmelizuje, należą gruszki, wiśnie i ananasy. Często karmelizuje się również jabłka. Owoce te należy przygotować do karmelizacji. Wiśnie trzeba wydrylować, gruszki obrać ze skórki, pozbawić nasion i gniazd nasiennych, a ananasy obrać i pokroić w plastry. Wiśni nie trzeba kroić na drobne kawałki, ponieważ w całości są bardziej dekoracyjne. Gruszki i ananasy natomiast należy pokroić na niewielkie, równe kawałeczki.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i skórka z cytryny
 
Doskonałe do kandyzowania są także skórki owocowe, szczególnie skórka pomarańczowa i cytrynowa. Po obraniu tych owoców ze skórki, należy ją pokroić na małe kawałki. Po skarmelizowaniu takie skórki stanowią doskonały dodatek do serników, mazurków i keksów.

Jak kandyzuje się owoce

Po przygotowaniu owoców należy:
  • wsypać cukier do wody,
  • zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, mieszając,
  • wodą z cukrem zalać owoce,
  • odstawić owoce na dobę,
  • dosypać do owoców cukier,
  • zagotować, mieszając,
  • odstawić na kolejną dobę.
Powyższe czynności należy wykonać 3 razy. Na koniec owoce należy odsączyć z wody, na przykład na sitku, i wysuszyć wyłożone jedną warstwą na blachę w piekarniku.