Pomidory sałatkowe
To najłatwiej dostępne pomidory - można je dostać w sklepach przez cały rok, a w sezonie hodować w ogrodzie.
Najlepiej pasują do sałatek (zwłaszcza tych na świeżej sałacie, a także greckiej z fetą.
Przekładane serem mozzarella doskonale współtworzą sałatkę Caprese.
Poza tym sprawdzają się również jako składnik dań na ciepło - zapiekanek czy leczo.
Pomidorki cherry i koktajlowe
Są to te najmniejsze pomidory, ich średnica zwykle nie przekracza 2,5 cm. Najczęściej używane są do dekoracji półmisków, sałatek, a także jako składnik przekąsek. Małe pomidorki koktajlowe bardzo dobrze komponują się z żółtym serem, szynką i oliwkami w koreczkach.
Pomidorki cherry są okrągłe, natomiast koktajlowe lekko wydłużone.
Pomidory podłużne
Nie tak popularne jak sałatkowe, jednak również chętnie wykorzystywane - głównie do przygotowywania zup oraz przecierów. Kształtem nieco przypominają gruszkę, przed wykorzystaniem dobrze jest je sparzyć i zdjąć skórkę.
Inaczej nazywa się je pomidorami wydłużonymi.
Włoskie podłużne pomidory o nazwie San Marzano pochodzą z Campanii i doskonale sprawdzają się w postaci marynowanej.
Pomidory malinowe
Nie są tak czerwone jak pozostałe odmiany i mają delikatny, lekko słodki smak, dlatego dobrze pasują do sałatek owocowych i wędlin.
To najłatwiej dostępne pomidory - można je dostać w sklepach przez cały rok, a w sezonie hodować w ogrodzie.
Najlepiej pasują do sałatek (zwłaszcza tych na świeżej sałacie, a także greckiej z fetą.
Przekładane serem mozzarella doskonale współtworzą sałatkę Caprese.
Poza tym sprawdzają się również jako składnik dań na ciepło - zapiekanek czy leczo.
Pomidorki cherry i koktajlowe
Są to te najmniejsze pomidory, ich średnica zwykle nie przekracza 2,5 cm. Najczęściej używane są do dekoracji półmisków, sałatek, a także jako składnik przekąsek. Małe pomidorki koktajlowe bardzo dobrze komponują się z żółtym serem, szynką i oliwkami w koreczkach.
Pomidorki cherry są okrągłe, natomiast koktajlowe lekko wydłużone.
Pomidory podłużne
Nie tak popularne jak sałatkowe, jednak również chętnie wykorzystywane - głównie do przygotowywania zup oraz przecierów. Kształtem nieco przypominają gruszkę, przed wykorzystaniem dobrze jest je sparzyć i zdjąć skórkę.
Inaczej nazywa się je pomidorami wydłużonymi.
Włoskie podłużne pomidory o nazwie San Marzano pochodzą z Campanii i doskonale sprawdzają się w postaci marynowanej.
Pomidory malinowe
Nie są tak czerwone jak pozostałe odmiany i mają delikatny, lekko słodki smak, dlatego dobrze pasują do sałatek owocowych i wędlin.
Gość