Jeżyna fałdowana to odmiana rośliny z rodziny różowatych. Jest ona rośliną leczniczą, z której wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście.
Zbierać należy liście młode i zdrowe bez ogonków liściowych, zwykle zbiór liści odbywa się przed zakwitnięciem. Należy pamiętać aby z jednego krzewu nie zrywać więcej niż 1/4 , najwyżej 1/3 wszystkich liści.
Liście należy suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych, a temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza. Podobnie należy zbierać owoce na początku dojrzewania.
Jeżyna ma silne działanie przeciwbiegunkowe, wykrztuśne, moczopędne i przeciwszkorbutowe.
Zaleca się stosowanie jej w takich dolegliwościach jak :
- biegunkach
- nieżytach żołądka i jelit
- uporczywym kaszlu i chrypce w chorobach dróg oddechowych
- niezbyt nasilonych krwawieniach z przewodu pokarmowego i krwawieniu z dróg rodnych
- trądziku młodzieńczym
- trudno gojących się ranach i owrzodzeniach
- niedoborach witaminy C
Sposoby wykorzystania to między innymi :
- odwar
- napary
- soki
- nalewki
Sok ze świeżych owoców ma także działanie przeciwgorączkowe, a owoce jeżyny używane do przygotowania dżemów, konfitur i soków są cennym źródłem witaminy C.
Nalewka dobrze działa w przeziębieniach i wysokiej gorączce.
Chcesz miec domowy ogródek? Dowiedz się jak uprawiać jeżyny >>>
Jeżyna fałdowana - co to jest?
Zapewne myślicie, że jeżyna to jeżyna. Ale odmian jeżyn jest wiele. Najzdrowsza jest jeżyna fałdowana.
ocena: 5/5 głosów: 3