Trochę teorii
Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. To warzywo jednoroczne, które należy do tak zwanych roślin kapustowatych. Prawdopodobnie jest to mutant kapusty głowiastej albo znanego wszystkim dobrze brokułu. Kalafior wyłącznie się uprawia, ponieważ nie rośnie on naturalnie. Już Starożytni Grecy i Rzymianie znali to warzywo. Potem rozprzestrzenił się na całą Europę.
W Polsce kalafior zaczął być uprawiany na przełomie XVI oraz XVII wieku. Wedle informacji został sprowadzony do Polski przez Bonę Sforzę. Jak uprawiać to warzywo? Miejsce, na którym będzie rósł kalafior powinno być nasłonecznione. Gleba natomiast musi być bogata w związki mineralne, przede wszystkim wapń oraz w próchnicę.
Kalafior ma płytki system korzeniowy, co się z tym wiąże? Należy uprawiać to warzywo w ziemi, która bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć. Zanim zajmiemy się uprawą kalafiora dobrze jest przygotować ziemię, w której będzie on rósł (zasilić ją obornikiem lub kompostem).
Zdjęcie: Fotolia
Jak kupić świeży kalafior?
Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę wygląd kwiatostanu tego warzywa. Musi mieć jednolity kolor (należy zwrócić uwagę, czy nie ma na przykład ciemnych plamek - wtedy najlepiej go nie kupować). Kwiatostan kalafiora nie powinien mieć żadnych uszkodzeń. Liście takiego kalafiora najlepiej jakby były koloru jasnozielonego. Ciekawostką jest, że oprócz kalafiora białego możemy także spotkać jego fioletowe, pomarańczowe i zielone odmiany.
Bogactwo kalafiora
W tym smacznym warzywie znajduje się bardzo wiele witamin i minerałów. Co więcej, kalafior jest niskokaloryczny. Jedna bardzo ważna substancja, która znajduje się w kalafiorze to substancja, która zapobiega niektórym nowotworom. Jest to sulforafan.
Ma on wiele zdrowotnych właściwości. Jeżeli ktoś choruje na nowotwór, sulforafan zapobiega jego rozwojowi.Jedzenie kalafiora wzmacnia także nasze nerki oraz układ krążenia.Wszystko dzięki wspomnianej wyżej substancji.Kalafior zawiera błonnik, który oczyszcza nasz organizm.
Dzięki składnikom odżywczym, które znajduje się w kalafiorze nasz organizm dużo lepiej zwalcza stany zapalne w organizmie. Kalafior ma zatem działanie przeciwzapalne. Warzywo to zawiera następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, C, K.
Pełen jest również składników mineralnych, takich jak: cynk, miedź, chlor, sód, magnez, potas, żelazo. Znajdują się w nim także: węglowodany, białko i kwas foliowy. Nie wywołuje stanów alergicznych.
Zdjęcie: Fotolia
Dieta bogata w kalafior wzmacnia naszą odporność oraz wątrobę. Jeżeli cierpisz na zaparcie albo masz problemy ze śluzówką jelit i żołądka to właśnie warzywo przyniesie Ci ulgę w Twoich schorzeniach. Kalafior ma również działanie bakteriobójcze.
Kalafior to warzywo, które może powodować gazy. Aby tego uniknąć należy zjeść go z odpowiednimi przyprawami. Są nimi na przykład czosnek, majeranek albo imbir. Najlepiej jeść go na surowo, ponieważ zachowa ona wtedy wszystkie swoje właściwości, które są tak ważne dla naszego zdrowia.
Jeżeli chcemy go ugotować, najlepiej przyrządzić go na parze. To sposób sprawdzony i z korzyścią dla kalafiora. Można również sparzyć go wrzątkiem. Jeżeli nie masz innej możliwości i chcesz ugotować kalafior pamiętaj o tym, żeby wrzucić go do wody, która się zagotuje (nie należy wkładać go do zimnej wody i gotować).
Kalafior to białe warzywo, które jet dla człowieka bardzo cenne. Oczywiście najlepiej jest uprawiać go samodzielnie, wtedy mamy pewność, że jest w stu procentach zdrowy.
Skorzystaj z naszych pomysłów i zobacz, co możesz przygotować z kalafiora!
Mycha poleca przepis na zupę krem z kalafiora. Jest pyszna i zdrowa. Możesz dodać do niej grzanki. Danie to jest naprawdę syte.
Kolorowa sałatka to z kolei pomysł p.jola1. Sałatka jest lekka, wiosenna i smaczna. Polecamy wypróbować tego przepisu!
Uwielbiasz kluski? Jeżeli tak, to mamy coś dla Ciebie. Kluski z kalafiora to pomysł kloruś. Kluseczki idealnie smakują z zasmażaną cebulką i kiełbaską.
A może masz ochotę na pasztet z kalafiora na ciepło? >>>
Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. To warzywo jednoroczne, które należy do tak zwanych roślin kapustowatych. Prawdopodobnie jest to mutant kapusty głowiastej albo znanego wszystkim dobrze brokułu. Kalafior wyłącznie się uprawia, ponieważ nie rośnie on naturalnie. Już Starożytni Grecy i Rzymianie znali to warzywo. Potem rozprzestrzenił się na całą Europę.
W Polsce kalafior zaczął być uprawiany na przełomie XVI oraz XVII wieku. Wedle informacji został sprowadzony do Polski przez Bonę Sforzę. Jak uprawiać to warzywo? Miejsce, na którym będzie rósł kalafior powinno być nasłonecznione. Gleba natomiast musi być bogata w związki mineralne, przede wszystkim wapń oraz w próchnicę.
Kalafior ma płytki system korzeniowy, co się z tym wiąże? Należy uprawiać to warzywo w ziemi, która bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć. Zanim zajmiemy się uprawą kalafiora dobrze jest przygotować ziemię, w której będzie on rósł (zasilić ją obornikiem lub kompostem).
Zdjęcie: Fotolia
Jak kupić świeży kalafior?
Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę wygląd kwiatostanu tego warzywa. Musi mieć jednolity kolor (należy zwrócić uwagę, czy nie ma na przykład ciemnych plamek - wtedy najlepiej go nie kupować). Kwiatostan kalafiora nie powinien mieć żadnych uszkodzeń. Liście takiego kalafiora najlepiej jakby były koloru jasnozielonego. Ciekawostką jest, że oprócz kalafiora białego możemy także spotkać jego fioletowe, pomarańczowe i zielone odmiany.
Bogactwo kalafiora
W tym smacznym warzywie znajduje się bardzo wiele witamin i minerałów. Co więcej, kalafior jest niskokaloryczny. Jedna bardzo ważna substancja, która znajduje się w kalafiorze to substancja, która zapobiega niektórym nowotworom. Jest to sulforafan.
Ma on wiele zdrowotnych właściwości. Jeżeli ktoś choruje na nowotwór, sulforafan zapobiega jego rozwojowi.Jedzenie kalafiora wzmacnia także nasze nerki oraz układ krążenia.Wszystko dzięki wspomnianej wyżej substancji.Kalafior zawiera błonnik, który oczyszcza nasz organizm.
Dzięki składnikom odżywczym, które znajduje się w kalafiorze nasz organizm dużo lepiej zwalcza stany zapalne w organizmie. Kalafior ma zatem działanie przeciwzapalne. Warzywo to zawiera następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, C, K.
Pełen jest również składników mineralnych, takich jak: cynk, miedź, chlor, sód, magnez, potas, żelazo. Znajdują się w nim także: węglowodany, białko i kwas foliowy. Nie wywołuje stanów alergicznych.
Zdjęcie: Fotolia
Dieta bogata w kalafior wzmacnia naszą odporność oraz wątrobę. Jeżeli cierpisz na zaparcie albo masz problemy ze śluzówką jelit i żołądka to właśnie warzywo przyniesie Ci ulgę w Twoich schorzeniach. Kalafior ma również działanie bakteriobójcze.
Kalafior to warzywo, które może powodować gazy. Aby tego uniknąć należy zjeść go z odpowiednimi przyprawami. Są nimi na przykład czosnek, majeranek albo imbir. Najlepiej jeść go na surowo, ponieważ zachowa ona wtedy wszystkie swoje właściwości, które są tak ważne dla naszego zdrowia.
Jeżeli chcemy go ugotować, najlepiej przyrządzić go na parze. To sposób sprawdzony i z korzyścią dla kalafiora. Można również sparzyć go wrzątkiem. Jeżeli nie masz innej możliwości i chcesz ugotować kalafior pamiętaj o tym, żeby wrzucić go do wody, która się zagotuje (nie należy wkładać go do zimnej wody i gotować).
Kalafior to białe warzywo, które jet dla człowieka bardzo cenne. Oczywiście najlepiej jest uprawiać go samodzielnie, wtedy mamy pewność, że jest w stu procentach zdrowy.
Skorzystaj z naszych pomysłów i zobacz, co możesz przygotować z kalafiora!
Mycha poleca przepis na zupę krem z kalafiora. Jest pyszna i zdrowa. Możesz dodać do niej grzanki. Danie to jest naprawdę syte.
Kolorowa sałatka to z kolei pomysł p.jola1. Sałatka jest lekka, wiosenna i smaczna. Polecamy wypróbować tego przepisu!
Uwielbiasz kluski? Jeżeli tak, to mamy coś dla Ciebie. Kluski z kalafiora to pomysł kloruś. Kluseczki idealnie smakują z zasmażaną cebulką i kiełbaską.
A może masz ochotę na pasztet z kalafiora na ciepło? >>>