Kanapka jest przecież tak łatwa i szybka w przygotowaniu, że towarzyszy w każdej podróży, szkole, pracy i w domu. Właściwie można by uznać, że nie warto o niej pisać, ale... czy na to nie zasługuje? Poświęćmy jej chwilę uwagi a szybko okaże się, że to wcale nie taka banalna przekąska.
Wróćmy do korzeni - historia kanapki
Brzmi poważnie a przede wszystkim nudno. Kto chciałby czytać o tym, że kanapkę wymyślili Fenicjanie, starożytni Rzymianie czy Grecy? Oczywiście nikt. Jednak umówmy się, że "wynalazł" ją John Montagu, hrabia Sandwich, skąd też angielska nazwa kanapki.
Rodzaje kanapek
Nie każdy o tym wie, ale oczywisty podział kanapek na dwa typy ma również swoje nazewnictwo:
Jaka kanapka odpowiednia?
Na wycieczce czy w roli drugiego śniadania najlepiej sprawdzą się sandwicze - łatwo je zapakować. Natomiast na domowym przyjęciu mile widziane są tartinki - cała bowiem sztuka w tym, by stanowiły ozdobe naszego stołu. Na małych kromeczkach układamy wówczas bardziej wyszukane dodatki - niech zagości na nich kawior, łosoś, mniej popularne gatunki wędlin i serów, oliwki a także specjalne pasty.
Co włożyć do środka?
Przede wszystkim to, co lubimy. Będziemy mieć wówczas pewność, że zjemy je ze smakiem. W zdrowej kanapce nie może zabraknąć warzyw, warto włożyć chociażby liść sałaty, rzodkiewkę czy plasterek pomidora.
W zależności od tego jak długo kanapki pozostaną w zamknięciu komponujmy ich skład. W długiej podróży, zwłaszcza w cieple ogórki czy pomiory nie zdadzą egzaminu.
Jak pakować kanapki?
Sandwicze, które zabieramy w drogę, do szkoły czy do pracy najczęściej pakujemy w papier śniadaniowy, folię do kanapek lub w folię aluminiową i woreczek. Często jednak lepszym rozwiązaniem jest zakup odpowiedniego pojemniczka na drugie śniadanie. Zajmie niewiele więcej miejsca, za to będziemy mieli pewność, że kanapki nie zmienią pierwotnego kształtu.
Poza tym oprócz kanapek do takiego pojemniczka osobno zapakujemy również warzywa.
Wróćmy do korzeni - historia kanapki
Brzmi poważnie a przede wszystkim nudno. Kto chciałby czytać o tym, że kanapkę wymyślili Fenicjanie, starożytni Rzymianie czy Grecy? Oczywiście nikt. Jednak umówmy się, że "wynalazł" ją John Montagu, hrabia Sandwich, skąd też angielska nazwa kanapki.
Rodzaje kanapek
Nie każdy o tym wie, ale oczywisty podział kanapek na dwa typy ma również swoje nazewnictwo:
- sandwicze to kanapki złożone z 2 kromek pieczywa, pomiędzy którymi ułożone są dodatki (wędlina, ser, warzywa),
- tartinki - na jednej kromce układa się wybrane dodatki.
Jaka kanapka odpowiednia?
Na wycieczce czy w roli drugiego śniadania najlepiej sprawdzą się sandwicze - łatwo je zapakować. Natomiast na domowym przyjęciu mile widziane są tartinki - cała bowiem sztuka w tym, by stanowiły ozdobe naszego stołu. Na małych kromeczkach układamy wówczas bardziej wyszukane dodatki - niech zagości na nich kawior, łosoś, mniej popularne gatunki wędlin i serów, oliwki a także specjalne pasty.
Co włożyć do środka?
Przede wszystkim to, co lubimy. Będziemy mieć wówczas pewność, że zjemy je ze smakiem. W zdrowej kanapce nie może zabraknąć warzyw, warto włożyć chociażby liść sałaty, rzodkiewkę czy plasterek pomidora.
W zależności od tego jak długo kanapki pozostaną w zamknięciu komponujmy ich skład. W długiej podróży, zwłaszcza w cieple ogórki czy pomiory nie zdadzą egzaminu.
Jak pakować kanapki?
Sandwicze, które zabieramy w drogę, do szkoły czy do pracy najczęściej pakujemy w papier śniadaniowy, folię do kanapek lub w folię aluminiową i woreczek. Często jednak lepszym rozwiązaniem jest zakup odpowiedniego pojemniczka na drugie śniadanie. Zajmie niewiele więcej miejsca, za to będziemy mieli pewność, że kanapki nie zmienią pierwotnego kształtu.
Poza tym oprócz kanapek do takiego pojemniczka osobno zapakujemy również warzywa.