Kiedy okazuje się, że nasze dziecko ma alergię na jajka w pierwszym odruchu jawi nam się to jako kulinarny koniec świata. Jednak jeśli poszukamy dokładnie, to okaże się, że i bez jajek możemy przyrządzać wyśmienite placki i ciasta.
Najprościej najpierw sprawdzić czy alergia występuje na całe jajko czy tylko na białko. Jeśli wiemy już, że jajko kurze odpada, to można spróbować zastosować jajka przepiórcze. Są mniejsze i droższe, ale jednak jajka.
Gdyby i ten pomysł zawiódł, to w ciastach jajka możemy pominąć np. w cieście drożdżowym. Możemy również dodać przecier z dyni lub marchewki, który nada ładną barwę. W plackach i tam, gdzie potrzeba jest bardziej zwartej konsystencji dodaję skrobi ziemniaczanej wymieszanej z siemieniem lnianym.
Mielone siemię lniane zalane wrzątkiem sprawdza się również świetnie jako zamiennik jajka w pasztetach. Jako baza pod panierkę może nam posłużyć zwykła oliwa z oliwek.
Najprościej najpierw sprawdzić czy alergia występuje na całe jajko czy tylko na białko. Jeśli wiemy już, że jajko kurze odpada, to można spróbować zastosować jajka przepiórcze. Są mniejsze i droższe, ale jednak jajka.
Gdyby i ten pomysł zawiódł, to w ciastach jajka możemy pominąć np. w cieście drożdżowym. Możemy również dodać przecier z dyni lub marchewki, który nada ładną barwę. W plackach i tam, gdzie potrzeba jest bardziej zwartej konsystencji dodaję skrobi ziemniaczanej wymieszanej z siemieniem lnianym.
Mielone siemię lniane zalane wrzątkiem sprawdza się również świetnie jako zamiennik jajka w pasztetach. Jako baza pod panierkę może nam posłużyć zwykła oliwa z oliwek.