Bardziej doświadczeni mówią, że to jedna z najskuteczniejszych metod odżywiania, zwłaszcza gdy potrzebujemy szybkich efektów. Coś może w tym być, ponoć chudniemy na niej od 6-8 kilogramów miesięcznie.
Jak wygląda jadłospis na diecie 1000 kalorii?
Dobrze zaplanowana dieta 1000 kalorii dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych składników pozwalających mu prawidłowo funkcjonować. Znajdziemy tam zatem zarówno sporo białka, jak i węglowodanów, tłuszczy, witamin oraz mikroelementów. Sekret tkwi w umiarze i odpowiednim doborze składników codziennych potraw.
Układając menu powinniśmy pamiętać o umieszczeniu w nim kasz gruboziarnistych oraz mięsa o obniżonej zawartości tłuszczu. Pamiętajmy, że na obiad mamy tylko 350 kcal, więc warto rozdysponować je mądrze. Dodajmy do tego posiłku dużą ilość warzyw w postaci surówek lub sałatek. Codziennie powinnyśmy także wypić przynajmniej 2 litry wody.
Bezwzględnie należy unikać tłustych potraw i wędlin, zapomnijmy o czerwonych mięsach i zastąpmy je rybami. Ponadto wszelkie sosy, majonez czy mleko pełnotłuste odpadają i powinny być wymienione na lekkie produkty light.
1000 kalorii - to nie wydaje się dużo, dlatego trzeba sprawnie policzyć ile z nich możemy zjeść podczas każdego posiłku. Śniadanie powinno zamknąć się w 250 kcal, przekąska to najwyżej 100 kcal (czyli np. jabłko lub kilka marchewek). Obiad jest tutaj kluczowy i zabiera nam z plany ok. 350 kcal. Podwieczorek to kolejne 100 kcal, by na kolacje zostało nam ok. 200 kcal. Ostatni posiłek powinien być lekki, złożony z porcji warzyw i zjedzony na kilka godzin przed zaśnięciem (co najmniej 3h).
Czy dieta 1000 kalorii jest bezpieczna dla naszego zdrowia?
Dietetycy zapewniają, że tak i nie powinni się jej obawiać ludzie naprawdę zdeterminowani, zmobilizowani do pracy nad swoją figurą. Bezpiecznie jest jej przestrzegać przez miesiąc, potem należy konsultować kontynuacje ze swoim lekarzem internistą.
Jak wygląda jadłospis na diecie 1000 kalorii?
Dobrze zaplanowana dieta 1000 kalorii dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych składników pozwalających mu prawidłowo funkcjonować. Znajdziemy tam zatem zarówno sporo białka, jak i węglowodanów, tłuszczy, witamin oraz mikroelementów. Sekret tkwi w umiarze i odpowiednim doborze składników codziennych potraw.
Układając menu powinniśmy pamiętać o umieszczeniu w nim kasz gruboziarnistych oraz mięsa o obniżonej zawartości tłuszczu. Pamiętajmy, że na obiad mamy tylko 350 kcal, więc warto rozdysponować je mądrze. Dodajmy do tego posiłku dużą ilość warzyw w postaci surówek lub sałatek. Codziennie powinnyśmy także wypić przynajmniej 2 litry wody.
Bezwzględnie należy unikać tłustych potraw i wędlin, zapomnijmy o czerwonych mięsach i zastąpmy je rybami. Ponadto wszelkie sosy, majonez czy mleko pełnotłuste odpadają i powinny być wymienione na lekkie produkty light.
1000 kalorii - to nie wydaje się dużo, dlatego trzeba sprawnie policzyć ile z nich możemy zjeść podczas każdego posiłku. Śniadanie powinno zamknąć się w 250 kcal, przekąska to najwyżej 100 kcal (czyli np. jabłko lub kilka marchewek). Obiad jest tutaj kluczowy i zabiera nam z plany ok. 350 kcal. Podwieczorek to kolejne 100 kcal, by na kolacje zostało nam ok. 200 kcal. Ostatni posiłek powinien być lekki, złożony z porcji warzyw i zjedzony na kilka godzin przed zaśnięciem (co najmniej 3h).
Czy dieta 1000 kalorii jest bezpieczna dla naszego zdrowia?
Dietetycy zapewniają, że tak i nie powinni się jej obawiać ludzie naprawdę zdeterminowani, zmobilizowani do pracy nad swoją figurą. Bezpiecznie jest jej przestrzegać przez miesiąc, potem należy konsultować kontynuacje ze swoim lekarzem internistą.
weronikaS
karola25