Kolejność układania dodatków na pizzy

porada dotycząca ułożenia dodatków na pizzy

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kolejność układania dodatków na pizzy
Oto kolejność umieszczania składników na pizzy:
 
1 .Plasterki pomidora albo cienka warstwa dobrej pasty pomidorowej; 
 
2. Plasterki mozzarelli lub dość gruba warstwa utartego sera innego gatunku; 
 
3. Smakowite ingrediencje: plasterki salami, bekonu, szynki, cebuli, papryki, pieczarek, oliwek, które podlewamy delikatnie dobrą oliwą; A na końcu już tylko równomiernie rozsypujemy zioła i ser, tym razem zawsze utarty.
 
Historia i rodzaje pizzy
 
Pizza to danie z kuchni włoskiej. Z Włoch pizza rozprzestrzeniła się niemal na cały świat. Teraz praktycznie w każdym kraju można zamówić pizzę, która przyrządzana jest według obowiązujących w danym kraju receptur. 
 
Pizza, która jest pierwotnie przyrządzana przez Włochów, to płaski placek. Placek ten robiony jest z ciasta makaronowego. Z czasem zaczęto do przyrządzania pizzy stosować ciasto drożdżowe. Placek ten smaruje się sosem pomidorowym. Można posypać go ziołowymi przyprawami oraz tartym serem. Następnie placek ten piecze się w bardzo nagrzanym, przystosowanym do pieczenia tego typu ciast, piecu.

                 pizza
 
Pizza podawana jest na gorąco. Tak smakuje najlepiej. Istnieją jednak zwolennicy spożywania tej pizzy na zimno.
 
Pizza, która jest przyrządzana we Włoszech,jest niezwykle pyszna. Ten, kto był w tym kraju i spróbował tego wypieku, na pewno zauważy różnicę pomiędzy najlepszą pizzerią polską a pizzą kupioną we Włoszech.
 
Tam przede wszystkim nie dodaje się do pizzy sosów. Ewentualne można zażyczyć sobie oliwę z oliwek, ale to wszystko. I, co najważniejsze, te sosy w ogóle nie są potrzebne! Dodatki, które są na pizzy, są świeże i smaczne, i jest ich naprawdę dużo. Jeżeli zamawia się pizzę z kurczakiem, to rzeczywiście jest tam dużo kurczaka, a nie tylko niewielkie kawałeczki.
 
Prawdopodobnie pizzę jadali już starożytni Grecy. Stamtąd właśnie powędrowała ona do Starożytnego Rzymu. Kiedy do Europy sprowadzono pomidory, to właśnie one wraz z sosem pomidorowym zaczęły być nieodłącznym elementem każdej pizzy.

                  pizza
 
Na pizzy można właściwie umieszczać wiele dodatków. Wszystko zależy od upodobań i gustów smakowych osoby, która taką pizzę zamawia. Mogą to być: rukola, pieczarki, owoce morza, wędlina, cebula, groszek, kukurydza, ananas i wiele, wiele innych.
 
Istnieje wile odmian pizzy. Na przykład pizza biała. Zawiera ona biały sos, zamiast stosowanego powszechnie sosu pomidorowego.  Najczęściej ten biały sos bywa przyrządzany na bazie pesto ewentualnie mleka.
 
Kolejną odmianą pizzy może być pizza sycylijska. Jest to pizza na cieście  z grubym ciastem. Ciasto to ma kształt prostokąta. Podaje się ją najczęściej z sosem pomidorowym i serem oraz z wybranymi przez siebie dodatkami.
 
Jedną z rodzajów pizzy jest pizza neapolitańska. Przyrządza się ją z lokalnych składników. Są nimi pomidory San Marzano. Pomidory te są uprawiane  na polach wulkanicznych, znajdujących się na południe od Wezuwiusza. Dodatkowo dodaje się do tej pizzy mozzarellę z mleka bawolic. Mleko to przyrządzane jest z mleka krów, które wypasane są na bagnach w warunkach właściwie półdzikich.

                  pizza
 
Pizzę neapolitańską podaje się w trzech wariantach: marinara - w skład wchodzą pomidory, oregano, czosnek, oliwa z oliwek, oczywiście z pierwszego tłoczenia. Kolejny wariant to pizza Margherita. Ta pizza składa się z pomidorów, oliwy z pierwszego tłoczenia, bazylii oraz mozzarelli pokrojonej w plasterki. Kolejny,trzeci już wariant to pizza Margherita extra. Zawiera ona oliwę, bazylię, pomidory oraz mozzarellę z Campanii.
 
Pizzę można również przyrządzać w domu. Mamy wtedy pewność co do składników, które do niej dodajemy, sami też określamy grubość ciasta. Na gotujmy.pl znajdziesz wiele przepisów na domowe pizze. Jednym z nich jest propozycja na pizzę na lekkim cieście. Potrawa jest chrupka i smaczna. Inny przepis to z kolei pizza ziemniaczana peperoni. Przepis ten wzorowany jest na przepisie prawdziwego Włocha - Paolo Cozza. Warty uwagi jest również przepis na pizzę z karkówką z dodatkiem ziemniaków. Jest to pizza na grubym cieście.

Sami możemy przyrządzić sobie taką pizzę, jaką chcemy i na jaką mamy ochotę.