Jak uratować przesoloną zupę?

  • 2

Przesolona zupa przytrafia się dosyć często. Jak ją uratować?

         
ocena: 3/5 głosów: 4
Jak uratować przesoloną zupę?
Za słoną zupę można uratować na kilka sposobów:
1. Wrzucamy do zupy sporego, obranego ziemniaka i gotujemy jeszcz z 15 minut. Ziemniak wchłonie zbyt duża ilość soli z zupy. Potem go wyjmujemy i wyrzucamy.

2. Z zasłonej zupy warto odlać część bulionu (można go zamrozić np. w pojemniczkach na lód). Odlaną część zastępujemy zwykłą wodą. Trzeba tylko sprawdzić, czy nie potrzeba takiej zupy bardziej doprawić.

3. Jeśli tylko trochę przesoliliśmy zupę, to można do niej dodać śmietanę, jogurt lub mleko, to złagodzi słony smak.

4. Zupy najlepiej solić dopiero po ugotowaniu stopniowo dodając sól i sprawdzają jej smak. Prawda jest taka, że warzywa i mięso lepiej i szybciej gotują się bez soli. Kostkę rosołową czy vegetę też lepiej dodawać do smaku na koniec gotowania, wtedy na pewno uda się uniknąć przesolonej zupy.