wykiełkuj na wiosnę

  • 2

to prawdziwy pokarm życia! świeże kiełki zawierają wszystko to czego potrzebujesz!!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
wykiełkuj na wiosnę
Najlepiej jeść kiełki cały rok, zwłaszcza jeśli masz monotonną dietę, a do tego nie przepadasz za rybami. W zależności od tego na który gatunek się zdecydujesz wprowadzisz do organizmu różną ilość witamin i minerałów.Co zawierają kiełki? witaminy A, B, C, E, H, duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen, jak również mikroelementy – lit, chrom. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3 (te same kwasy, które występują w rybach). Dodatkowo w kiełkach brokułów naukowcy odkryli działający przeciwrakotwórczo związek SGS.Do tego są bogate w błonnik i są niskokaloryczne. Jeśli dodatkowo uwzględni się, że witaminy te są dużo lepiej przyswajane z kiełków niż z całej rośliny nie dziwi, że kiełki zwane są często pokarmem życia. Co ważne, nie wolno kiełków podgrzewać, ponieważ tracą wtedy składniki odżywcze, a przed jedzeniem należy je opłukać. Najlepiej posypać nimi gotowe danie lub użyć je jako składnik sałatek, koktajli, czy past kanapkowych Możemy je dodawać do wszystkich potraw według własnego uznania. Kiełki są szczególnie polecane w okresie choroby, rekonwalescencji, w czasie intensywnej pracy (nauki); dla dzieci, młodzieży, dorosłych, a także dla osób starszych.