Królik w kuchni - części i przygotowanie

Mięso królika jest zdrowe - z tego względu poleca się je nawet niemowlętom - oczywiście w postaci rozdrobnionej.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Królik w kuchni - części i przygotowanie
Mięso królika najbardziej przypomina mięso drobiowe. To dlatego w przeróżnych daniach chętnie łączy się te dwa rodzaje mięsa.

Jeśli kupimy calego wypatroszonego królika, wraz ze skórą musimy wiedzieć, że mięsa uzyskamy około 50%. Jak go podzielić?

  • głowa - najlepiej wykorzystać ją do przygotowania farszu (nie ma zbyt wiele mięsa)
  • udźce i przednie nogi - te najlepiej upiec
  • comber - można upiec go w całości lub wyluzowaći nafaszerować, zszyć i upiec. Mięso jest chude i smaczne
  • podroby - czyli wątroba, nerki oraz serce - można piec, grillować.