Kulinarne abecadło - ziemniaki

Kuchenne abecadło na temat ziemniaków, kilka porad przydatnych w codziennym życiu związanych z ziemniakami. Gotowanie, przechowywanie i tak dalej...

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kulinarne abecadło - ziemniaki
Ziemniaki zawsze przechowuję w chłodnym, suchym, zaciemnionym miejscu. Światło powoduje, że zielenieją i wytwarza się w nich szkodliwa dla zdrowia SOLAMINA.
Jeśli zaczynają kiełkować, przed gotowaniem zawsze usuwam wszystkie kiełki, one również zawierają trujące substancje. Zdarza się, że stare ziemniaki podczas gotowania ciemnieją, by temu zapobiec wystarczy dodać do wody trochę mleka.
Gotowanie starych i młodych ziemniaków różnie się tym, że młode ziemniaki należy wrzucać do gotującej się wody, zaś stare do zimnej, By stare ziemniaki po ugotowaniu miały lepszy smak, wystarczy do wody dodać trochę cukru lub mleka.