Odtłuszczanie bulionu

Co zrobić, aby bulion był nie tylko pyszny, ale i odtłuszczony?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Odtłuszczanie bulionu
Aby bulion był chudy można oczywiście sporządzić go z chudych mięs, nie będzie on jednak wtedy aż tak pyszny i esencjonalny jak byśmy tego chcieli. Zamiast wybierać te chude gatunki mięs ugotujmy go na porządnym kawałku wołowiny lub innym dobrym mięsie i odtłuśćmy go w bardzo banalny sposób. Jak to zrobić? Nie ma nic prostszego.

Wystarczy, że schłodzimy bulion, lekko ciepły wstawimy do lodówki lub wystawimy na dwór (w zimie) a po wystudzeniu zdejmiemy zastygnięty na powierzchni tłuszcz. Kiedy czasu mamy nie wiele możemy lekko przestudzonego bulionu zbierać tłuszcz za pomocą ręcznika papierowego, dotykając nim lekko powierzchni rosołu. Kilka minut i mamy pyszny, nisko tłuszczowy bulion na pysznym mięsie!