Kurczak - przygotowanie tuszki i pieczenie

kurczaka pieczonego lubią wszyscy, ale czy wszyscy wiedzą jak go przygotować do pieczenia?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kurczak - przygotowanie tuszki i pieczenie
Tuszkę kurczaka, kupujemy wypatroszoną i oczyszczoną z piór, myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Osuszamy i wycieramy ręcznikami papierowymi. Kładziemy grzbietem do góry i zawijamy końce skrzydełek (1/3) do środka i ku górze (patrz - foto) aby zabezpieczyć je przed przypaleniem.

Odcinamy cały kuper albo przynajmniej "guzek" przy odbycie. Szyjkę, jeśli ktoś lubi, zostawiamy albo odcinamy. Kurczaka nacieramy w środku i z wierzchu solą oraz ulubionymi przyprawami - tymiankiem, czosnkiem, pieprzem, papryką...i odkładamy na min. 1 godz..

Przed włożeniem tuszki do piekarnika związujemy końce nóżek nicią kuchenną. Tuszkę układamy na natłuszczonej blaszce lub w brytfance piersią do góry. Możemy posmarować ją roztopionym masłem albo olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C) po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 180 st C, podlewamy 1 szkl. wody i pieczemy ok. 1,5 godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem (ew. dolewamy wody)- tuszka o wadze ok. 1,8-2 kg.

Przed pokrojeniem tuszka powinna odpocząć poza piekarnikiem ok. 10 min. aby podczas porcjowania nie wyciekły soki z mięsa.