1.Dieta wątrobowa jest wysokobiałkowa, niskotłuszczowa.
2.Należy pożywać potrawy lekkostrawne, gotowana cielęcina i drób (tylko kurczak i indyk), chude twarogi i ryby, unikać ciężkich, tłustych dań.
3.Trzeba wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminy z grupy B, gdyż zmniejszają one ryzyko chorób wątroby; drożdże, warzywa liściaste, fasola, grube kasze, drób, podroby, suszone śliwki, daktyle, figi, otręby pszenne, kukurydza, marchew, owoce, ryby, mleko.
4.Należy codziennie wzbogacać dietę w produkty bogate w witaminę C (owoce cytrusowe, jabłka, owoce dzikiej róży, papryka, pomidory, natka pietruszki, kapusta kwaszona).
5.Trzeba dbać o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
6.Zalecane jest ograniczenie spożycia soli.
7.Należy unikać grillowanego i smażonego mięsa, czekolady, tortów, ciast, zimnych potraw, lodów.
8.Można stosować zioła i przyprawy wspomagające trawienie i wytwarzanie żółci, np. kminek, majeranek oraz kurkumę.
9.Trzeba wykluczyć z diety sztuczne środki słodzące oraz emulgatory.
10.Można stosować ziołoterapię, pić napary i mieszanki ziołowe z: rumianku, dziurawca, mięty, krwawnika, skrzypu, mniszka lekarskiego, nagietka, bzu czarnego.
11.Całkowita abstynencja alkoholowa.
12.Rezygnacja z palenia tytoniu.
2.Należy pożywać potrawy lekkostrawne, gotowana cielęcina i drób (tylko kurczak i indyk), chude twarogi i ryby, unikać ciężkich, tłustych dań.
3.Trzeba wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminy z grupy B, gdyż zmniejszają one ryzyko chorób wątroby; drożdże, warzywa liściaste, fasola, grube kasze, drób, podroby, suszone śliwki, daktyle, figi, otręby pszenne, kukurydza, marchew, owoce, ryby, mleko.
4.Należy codziennie wzbogacać dietę w produkty bogate w witaminę C (owoce cytrusowe, jabłka, owoce dzikiej róży, papryka, pomidory, natka pietruszki, kapusta kwaszona).
5.Trzeba dbać o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
6.Zalecane jest ograniczenie spożycia soli.
7.Należy unikać grillowanego i smażonego mięsa, czekolady, tortów, ciast, zimnych potraw, lodów.
8.Można stosować zioła i przyprawy wspomagające trawienie i wytwarzanie żółci, np. kminek, majeranek oraz kurkumę.
9.Trzeba wykluczyć z diety sztuczne środki słodzące oraz emulgatory.
10.Można stosować ziołoterapię, pić napary i mieszanki ziołowe z: rumianku, dziurawca, mięty, krwawnika, skrzypu, mniszka lekarskiego, nagietka, bzu czarnego.
11.Całkowita abstynencja alkoholowa.
12.Rezygnacja z palenia tytoniu.