Kwiaty na stole

Kwiaty cięte to najpiękniejsza dekoracja, jednak nawet najlepsze dekoracje muszą być przemyślane.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kwiaty na stole
Kwiatowe dekoracje stołu nie są zarezerwowane jedynie na przyjęcia "od wielkiego dzwonu", trzymając się kilku prostych zasad możemy stworzyć kompozycje na każdą okazję. Podstawowa i najważniejsza zasada - kwiaty muszą być świeże i mieć dostęp do wody. W przeciwnym razie w trakcie przyjęcia dekoracja może zacząć więdnąć i tracić swój urok.Kiedy decydujemy się na dekoracje roślinne mające ozdabiać stół na długo trwającym przyjęciu w upalny dzień, do wody dodajmy aspirynę. W wysokich temperaturach stojące długo w wodzie kwiaty (między innymi goździki i margerytki) mogą mieć tendencję do przyciągania muszek owocówek, ponieważ ich łodyżki niezwykle szybko się psują, a aspiryna w wodzie pozwoli dłużej zachować ich świeżość.Jeśli nie dysponujemy odpowiednim naczyniem kompozycje układamy w zielonej, dobrze nasączonej gąbce florystycznej. Taka dekoracja może zostać umieszczona nawet na zwykłym talerzu. W wyborze naczynia na kompozycję mamy pełne pole do popisu - mogą to być niewielkie salaterki, kieliszki na czerwone wino, a nawet waza w której zwykle podaje się zupę. Kompozycje nie powinny być zbyt wysokie i rozłożyste, by nie zasłaniały gości po obu stronach stołu anie nie utrudniały dostępu do potraw lub nakryć. Na okrągłych stołach i ławach tzw. kawowych doskonale sprawdza się jedna dekoracja kwiatowa na środku.Na bardzo długich stołach możemy ustawić kilka identycznych kompozycji w równych odstępach lub jedną główną - większą po środku i po jednej mniejszej na każdym końcu stołu.Dobierając kwiaty do kompozycji staramy się by były one spójne kolorystycznie, dobrym pomysłem jest wykorzystywanie kwiatów sezonowych (np. w okresie wiosennym/wielkanocnym mogą to być żonkile natomiast zimą poiscencja, popularnie nazywana gwiazdą betlejemską). Stół przygotowany na przyjęcie z okazji chrzcin lub roczku dziecka wybierajmy kwiaty o delikatnych kolorach (róż, ecru, biel), i niezbyt dużym rozmiarze (goździki miniaturki, różyczki o niewielkich pąkach, margerytki). Mimo, że wszystkie kwiaty są piękne, z niektórych lepiej zrezygnować - lilie, frezje, konwalie czy hiacynty pięknie się prezentują, jednak ich intensywny zapach może stać się uciążliwy, a nawet może odebrać gościom apetyt.