Jak zrobić lody cytrynowe?

Do kremowych lodów cytrynowych warto dodać skórkę i sok ze sparzonych wrzątkiem owoców – będą bardziej orzeźwiające w czasie upałów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody cytrynowe?
fot. Fotolia
Domowe lody cytrynowe można zrobić bez drogich maszynek, skomplikowanych receptur ani regularnego mieszania masy co chwilę przez kilka godzin. Puszyste i delikatne lody cytrynowe wspaniale orzeźwią w największy upał, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Przygotowanie domowych lodów cytrynowych

Lody cytrynowe o mocno owocowym smaku są kremowe i jedwabiste. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję, żeby wystarczyło na dokładkę. Potrzebne będą całe cytryny, cukier puder i odrobina soli. Do ubijania najlepiej sprawdzi się śmietanka kremówka 30 lub 36%. Ubitą na sztywno z solą w suchej misce schłodzoną śmietanę łączy się z masą cukrową z wyciśniętym z cytryn sokiem i otartą owocową skórką. Wystarczy schładzać lody przez kilka godzin w zamrażalniku i gotowe!

Jak dekorować domowe lody cytrynowe

Do samodzielnego dekorowania przyrządzonych w domu lodów cytrynowych można wykorzystać:
  • paski otartej skórki ze sparzonej cytryny,
  • plasterki cytrusów,
  • kawałki świeżych, wydrylowanych owoców,
  • rozdrobnione orzeszki, pistacje, migdały,
  • listki mięty i kruszony lód,
  • kostki lodu z zamrożonymi cząstkami owoców.

Gdy smak cytrynowych lodów śmietanowych, jogurtowych lub sorbetu znudzi się, można zmienić owoce na maliny, czereśnie, truskawki, porzeczki i eksperymentować z dodatkami. Część cukru pudru można zastąpić brązowym cukrem lub miodem bądź wmieszać do masy cząstki innych cytrusów.