Domowe lody cytrynowe można zrobić bez drogich maszynek, skomplikowanych receptur ani regularnego mieszania masy co chwilę przez kilka godzin. Puszyste i delikatne lody cytrynowe wspaniale orzeźwią w największy upał, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Przygotowanie domowych lodów cytrynowych
Lody cytrynowe o mocno owocowym smaku są kremowe i jedwabiste. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję, żeby wystarczyło na dokładkę. Potrzebne będą całe cytryny, cukier puder i odrobina soli. Do ubijania najlepiej sprawdzi się śmietanka kremówka 30 lub 36%. Ubitą na sztywno z solą w suchej misce schłodzoną śmietanę łączy się z masą cukrową z wyciśniętym z cytryn sokiem i otartą owocową skórką. Wystarczy schładzać lody przez kilka godzin w zamrażalniku i gotowe!
Jak dekorować domowe lody cytrynowe
Do samodzielnego dekorowania przyrządzonych w domu lodów cytrynowych można wykorzystać:
Gdy smak cytrynowych lodów śmietanowych, jogurtowych lub sorbetu znudzi się, można zmienić owoce na maliny, czereśnie, truskawki, porzeczki i eksperymentować z dodatkami. Część cukru pudru można zastąpić brązowym cukrem lub miodem bądź wmieszać do masy cząstki innych cytrusów.
Przygotowanie domowych lodów cytrynowych
Lody cytrynowe o mocno owocowym smaku są kremowe i jedwabiste. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję, żeby wystarczyło na dokładkę. Potrzebne będą całe cytryny, cukier puder i odrobina soli. Do ubijania najlepiej sprawdzi się śmietanka kremówka 30 lub 36%. Ubitą na sztywno z solą w suchej misce schłodzoną śmietanę łączy się z masą cukrową z wyciśniętym z cytryn sokiem i otartą owocową skórką. Wystarczy schładzać lody przez kilka godzin w zamrażalniku i gotowe!
Jak dekorować domowe lody cytrynowe
Do samodzielnego dekorowania przyrządzonych w domu lodów cytrynowych można wykorzystać:
- paski otartej skórki ze sparzonej cytryny,
- plasterki cytrusów,
- kawałki świeżych, wydrylowanych owoców,
- rozdrobnione orzeszki, pistacje, migdały,
- listki mięty i kruszony lód,
- kostki lodu z zamrożonymi cząstkami owoców.
Gdy smak cytrynowych lodów śmietanowych, jogurtowych lub sorbetu znudzi się, można zmienić owoce na maliny, czereśnie, truskawki, porzeczki i eksperymentować z dodatkami. Część cukru pudru można zastąpić brązowym cukrem lub miodem bądź wmieszać do masy cząstki innych cytrusów.