Knedle to ziemniaczane kluski gotowane w wodzie, które wypełnia się owocami. W miesiącach maj – sierpień korzystaj z pysznych polskich truskawek, które z powodzeniem możesz zamrozić.
Przepis na knedle z truskawkami zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Kleks śmietany, jogurtu lub polewa z masła i bułki tartej, zamienią kluski w znakomite danie obiadowe lub deser.
Jeśli masz nadmiar owoców, sprawdź jak zamrażać truskawki.
Składniki na knedle z truskawkami:
fot. Adobe Stock
Z czym możesz podać knedle z truskawkami? Doskonale smakują polane masłem szałwiowym, albo masłem z bułką tartą. Łyżka gęstej śmietany lub jogurtu również sprawdzi się wyśmienicie.
Jeżeli truskawek ciągle ci mało podaj knedle z truskawkami z musem truskawkowym. Do tego posypka z kakao i cynamonu oraz cukru i nie potrzeba niczego więcej!
Poznaj prosty sposób, aby truskawki były dłużej świeże.
Przepis na knedle z truskawkami zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Kleks śmietany, jogurtu lub polewa z masła i bułki tartej, zamienią kluski w znakomite danie obiadowe lub deser.
Jak zrobić knedle z truskawkami?
Prosty przepis na knedle z truskawkami. Możesz wykorzystać mrożone owoce, ale w sezonie oczywiście najlepiej korzystaj ze świeżych, które charakteryzują się wyjątkową słodyczą.Jeśli masz nadmiar owoców, sprawdź jak zamrażać truskawki.
Składniki na knedle z truskawkami:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 400 g truskawek,
- szczypta soli.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Truskawki umyj i usuń z nich szypułki.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia.
- Ziemniaki połącz z mąką i jajkami. Zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto – jeśli będzie kleiło się do rąk, dodaj więcej mąki.
- Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje i uformuj z nich małe, dosyć cienkie placki. Na środek każdego z nich połóż całą truskawkę, zlep ciasto i uformuj w zgrabną kulkę.
- W garnku o dużym dnie zagotuj wodę z odrobiną soli. Kiedy woda będzie wrząca, delikatnie włóż do niej knedle z truskawkami, pomagając sobie łyżką cedzakową.
- Poczekaj, aż knedle wypłyną na wierzch. Po 4 minutach od wypłynięcia knedle z truskawkami są już gotowe.
fot. Adobe Stock
Z czym możesz podać knedle z truskawkami? Doskonale smakują polane masłem szałwiowym, albo masłem z bułką tartą. Łyżka gęstej śmietany lub jogurtu również sprawdzi się wyśmienicie.
Jeżeli truskawek ciągle ci mało podaj knedle z truskawkami z musem truskawkowym. Do tego posypka z kakao i cynamonu oraz cukru i nie potrzeba niczego więcej!
Poznaj prosty sposób, aby truskawki były dłużej świeże.