Oto 3 świetne pomysły na makaron ze szparagami!

Szukasz pomysłu na obiad z sezonowymi warzywami? Wykorzystaj świeże zielone szparagi, dodaj ulubiony makaron, przygotuj szparagowy sos. Zobacz jak podać makaron ze szparagami, aby smakował wybornie!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Oto 3 świetne pomysły na makaron ze szparagami!
fot. Adobe stock

Głównym składnikiem przepisów na makaron ze szparagami są gotowane zielone szparagi: zobacz jak długo gotować szparagi i czy trzeba je obierać.


Penne ze szparagami, boczkiem i świeżą bazylią

Penne ze szparagami

Składniki:
  • 500 g makaronu penne
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 ml śmietany
  • 150 g boczku wędzonego na zimno w plastrach
  • garść liści świeżej bazylii
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 100 g tartego parmezanu
Wykonanie:
  1. Szparagi podgotuj w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty (nie zanurzaj główek szparagowych w wodzie), zahartuj i odcedź.
  2. Makaron ugotuj al dente
  3. Boczek pokrój na mniejsze części i podsmaż. Zalej śmietaną, dopraw gałką muszkatołową, następnie dodaj pokrojone szparagi.
  4. Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z sosem. Całość dopraw, dodaj bazylię i oprósz parmezanem.

Makaronowe muszle zapiekane z mozzarellą i szparagami


Muszle zapiekane z mozzarellą i szparagami

Składniki:
  • 30 muszli makaronowych
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy
  • 100 g sera ricotta
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartego parmezanu
  • kilka łyżek bazyliowego pesto
Wykonanie:
  1. Makaron ugotuj al dente, odcedź.
  2. Szparagi zwiąż i ugotuj "na stojąco", tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Odcedź i pokrój.
  3. Mozzarellę pokrój drobno, wymieszaj z serkiem ricotta, serowym nadzieniem nafaszeruj muszle.
  4. Do każdej muszli nałóż odrobinę pesto, połóż połówkę pomidora i obficie posyp parmezanem.
  5. Muszle ze szparagami i mozzarellą zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu rozpuszczenia się sera (wystarczy 3 - 6 minut).

Świderki z zielonymi szparagami i szynką parmeńską

Makaron ze szparagami i szynką parmeńską

Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 400 g makaronu świderki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 200 g szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki twardego tartego sera
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn.
Wykonanie:
  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną szynkę, dodaj czosnek, smaż przez około 1 minutę, zalej śmietanką, dopraw.
  3. Szparagi ugotuj i pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
  4. Sos wymieszaj z makaronem i szparagami, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp tartym serem.
Szparagi to także doskonały pomysł na przekąskę. Zobacz inne ciekawe przepisy na szparagi.