Głównym składnikiem przepisów na makaron ze szparagami są gotowane zielone szparagi: zobacz jak długo gotować szparagi i czy trzeba je obierać.
Penne ze szparagami, boczkiem i świeżą bazylią
Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 300 ml śmietany
- 150 g boczku wędzonego na zimno w plastrach
- garść liści świeżej bazylii
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 100 g tartego parmezanu
- Szparagi podgotuj w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty (nie zanurzaj główek szparagowych w wodzie), zahartuj i odcedź.
- Makaron ugotuj al dente
- Boczek pokrój na mniejsze części i podsmaż. Zalej śmietaną, dopraw gałką muszkatołową, następnie dodaj pokrojone szparagi.
- Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z sosem. Całość dopraw, dodaj bazylię i oprósz parmezanem.
Makaronowe muszle zapiekane z mozzarellą i szparagami
Składniki:
- 30 muszli makaronowych
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 kulka mozzarelli z zalewy
- 100 g sera ricotta
- 15 pomidorków koktajlowych
- 100 g tartego parmezanu
- kilka łyżek bazyliowego pesto
- Makaron ugotuj al dente, odcedź.
- Szparagi zwiąż i ugotuj "na stojąco", tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Odcedź i pokrój.
- Mozzarellę pokrój drobno, wymieszaj z serkiem ricotta, serowym nadzieniem nafaszeruj muszle.
- Do każdej muszli nałóż odrobinę pesto, połóż połówkę pomidora i obficie posyp parmezanem.
- Muszle ze szparagami i mozzarellą zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu rozpuszczenia się sera (wystarczy 3 - 6 minut).
Świderki z zielonymi szparagami i szynką parmeńską
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 400 g makaronu świderki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 200 g szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki twardego tartego sera
- sól, pieprz, świeży rozmaryn.
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź.
- Na oliwie podsmaż pokrojoną szynkę, dodaj czosnek, smaż przez około 1 minutę, zalej śmietanką, dopraw.
- Szparagi ugotuj i pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
- Sos wymieszaj z makaronem i szparagami, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp tartym serem.