Z czego zrobić marynatę do mięsa?
W skład mieszanek marynujących wchodzą prócz ziół, przypraw i warzyw płyny, takie jak: ocet, wino i czasem sok z cytryny. W różnych stronach świata wynaleziono różne sposoby kruszenia mięs i ryb. Do zmiękczania wykorzystuje się też właściwości imbiru, ananasa, papai i fig.
Jedną z najprostszych i najstarszych metod znaną myśliwym i pasterzom jest zalewanie mięsa kwaśnym mlekiem lub kefirem. Najczęściej stosujemy marynaty do naszej rodzimej wołowiny, dziczyzny, baraniny i jagnięciny.
Do marynaty należy dodać sporo ziół, przypraw czy warzyw, wtedy mięso nabierze dodatkowych walorów smakowych i zapachowych. Trzeba jednak uważać, by przyprawy nie stłumiły jego naturalnego smaku.
Jak długo marynować mięso?
Mięsa trzymamy w marynacie od kilku godzin nawet do kilkunastu dni. Marynujemy również warzywa, ryby i owoce morza.