Czym jest post?
Post jest dobrowolnym wstrzymaniem się od spożywania pewnych pokarmów (głównie mięsnych), przez określony czas - najczęściej jest to Wielki Post, który trwa 40 dni i kończy się świętami Wielkanocnymi.
Jak twierdzą katolicy, post jest lekarstwem zarówno dla ciała jak i dla duszy - pomaga on zapanować nad swoimi słabościami, nałogami, a także uczy asertywności!
W średniowieczu post był bardzo rygorystyczny - chrześcijanie mieli zakaz spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym i produktów mlecznych, z wyłączeniem jedynie ryb.
Obecnie post nie jest przestrzegany, a my jako dzieci epoki konsumpcjonizmu bronimy się przed wszelakimi wyrzeczeniami. Może warto jednak sprawdzić swoją silną wolę i w okresie Wielkiego Tygodnia ograniczyć w diecie produkty mięsne?
Zdjęcia: Fotolia
Wielki Tydzień
Wielki Tydzień w chrześcijaństwie to niezwykle uroczysty czas symbolizujący ostatnie dni Chrystusa. Przygotowuje on do największego święta chrześcijan - Zmartwychwstania Pańskiego!
Katolików obowiązują trzy dni ścisłego postu i są to dni triduum paschalnego - czyli poprzedzające Wielką Noc - dzień śmierci Chrystusa na krzyżu oraz dni złożenia Jego ciała do grobu - to Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota.
Wielki Tydzień kończący się Wielkanocą jest także okresem intensywnych przygotowań kulinarnych – gotowania, pieczenia, przyrządzania sałatek i przekąsek.
Przygotowywanie potraw w czasie trwania ścisłego postu to nie lada sprawdzian silnej woli – dekorowanie ciast, wielkanocnych babek i mazurków skusić może tych mniej wytrwałych w swoich postanowieniach.
Zdjęcie: Fotolia
Prosto, szybko i smacznie
Serwowane w Wielkim Tygodniu postne dania powinny charakteryzować się prostotą – a więc szybkością przygotowania i niedrogimi składnikami! Idealna okaże się tradycyjna zupa zwana gramatką. Przyrządza się ją z ugotowanego piwa z dodatkiem chleba żytniego, masła, kminku i odrobiny cukru!
Dobrym pomysłem na wielkoczwartkowy post będzie bezmięsny żur na zakwasie, zupa cebulowa, ziemniaki z zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym, ryż z warzywami czy ryby podawane pod różną postacią!
Popularną zupą postną serwowaną natomiast na Kresach Wschodnich była zupa dziadowska składająca się z pokrojonych w kostkę ziemniaków, cebuli, liścia laurowego, doprawiona mąką, maślanką i solą. Może warto i dziś skosztować tego postnego dania?
Propozycja na Wielki Piątek
Wielki Piątek jest wyjątkowym dniem dla każdej wierzącej osoby. W tym czasie obowiązuje post zarówno jakościowy, jak i ilościowy - oznacza to, że oprócz odmawiania sobie pokarmów mięsnych, musimy zwrócić także uwagę na ilość przygotowanych posiłków. Dopuszczalne jest zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia do syta – np. obiadu.
Tradycyjnym posiłkiem wielkopiątkowym jest smażona lub wędzona ryba podawana z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Szczególnie popularny jest śledź, dorsz, miruna, a także łosoś i pstrąg. Na Wasz stół śmiało możecie podać też połączone z warzywami makarony, ryże czy kasze lub ugotować zupę jarzynową, pieczarkową czy rybną!
Ponieważ Wielki Piątek jest dniem szczególnych wyrzeczeń, warto odmówić sobie także słodkości i słodzonych napojów - alternatywą może być dla nich owoc, ręcznie wyciskany sok czy łyżeczka miodu.
Co podać w Wielką Sobotę?
Wielka Sobota w kulturze chrześcijan jest dniem święcenia pokarmów. Ustala się, że post ścisły obowiązuje tylko do momentu poświęcenia przez kapłana święconki - pisanek, chleba, kiełbasy, chrzanu, śmietany, soli i pieprzu.
W tym dniu przygotować można więc ulubione przez siebie przysmaki. W kanon Wielkiego Tygodnia wpisze się jednak gulasz rybny, zapiekane ziemniaki z surówką, warzywa gotowane na parze, knedle lub pierogi z owocami bądź chrupiące placki i naleśniki!
Zdjęcie: Fotolia
Czy zaczęliście już kulinarne przygotowania do świat? Jeśli nie, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na przepisy Wielkanocne i wybierzcie receptury, które najbardziej przypadną Wam do gustu. Znajdziecie tam zarówno pomysły na dania główne, przekąski, jak i desery. Zapraszamy!
Post jest dobrowolnym wstrzymaniem się od spożywania pewnych pokarmów (głównie mięsnych), przez określony czas - najczęściej jest to Wielki Post, który trwa 40 dni i kończy się świętami Wielkanocnymi.
Jak twierdzą katolicy, post jest lekarstwem zarówno dla ciała jak i dla duszy - pomaga on zapanować nad swoimi słabościami, nałogami, a także uczy asertywności!
W średniowieczu post był bardzo rygorystyczny - chrześcijanie mieli zakaz spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym i produktów mlecznych, z wyłączeniem jedynie ryb.
Obecnie post nie jest przestrzegany, a my jako dzieci epoki konsumpcjonizmu bronimy się przed wszelakimi wyrzeczeniami. Może warto jednak sprawdzić swoją silną wolę i w okresie Wielkiego Tygodnia ograniczyć w diecie produkty mięsne?
Zdjęcia: Fotolia
Wielki Tydzień
Wielki Tydzień w chrześcijaństwie to niezwykle uroczysty czas symbolizujący ostatnie dni Chrystusa. Przygotowuje on do największego święta chrześcijan - Zmartwychwstania Pańskiego!
Katolików obowiązują trzy dni ścisłego postu i są to dni triduum paschalnego - czyli poprzedzające Wielką Noc - dzień śmierci Chrystusa na krzyżu oraz dni złożenia Jego ciała do grobu - to Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota.
Wielki Tydzień kończący się Wielkanocą jest także okresem intensywnych przygotowań kulinarnych – gotowania, pieczenia, przyrządzania sałatek i przekąsek.
Przygotowywanie potraw w czasie trwania ścisłego postu to nie lada sprawdzian silnej woli – dekorowanie ciast, wielkanocnych babek i mazurków skusić może tych mniej wytrwałych w swoich postanowieniach.
Zdjęcie: Fotolia
Prosto, szybko i smacznie
Serwowane w Wielkim Tygodniu postne dania powinny charakteryzować się prostotą – a więc szybkością przygotowania i niedrogimi składnikami! Idealna okaże się tradycyjna zupa zwana gramatką. Przyrządza się ją z ugotowanego piwa z dodatkiem chleba żytniego, masła, kminku i odrobiny cukru!
Dobrym pomysłem na wielkoczwartkowy post będzie bezmięsny żur na zakwasie, zupa cebulowa, ziemniaki z zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym, ryż z warzywami czy ryby podawane pod różną postacią!
Popularną zupą postną serwowaną natomiast na Kresach Wschodnich była zupa dziadowska składająca się z pokrojonych w kostkę ziemniaków, cebuli, liścia laurowego, doprawiona mąką, maślanką i solą. Może warto i dziś skosztować tego postnego dania?
Propozycja na Wielki Piątek
Wielki Piątek jest wyjątkowym dniem dla każdej wierzącej osoby. W tym czasie obowiązuje post zarówno jakościowy, jak i ilościowy - oznacza to, że oprócz odmawiania sobie pokarmów mięsnych, musimy zwrócić także uwagę na ilość przygotowanych posiłków. Dopuszczalne jest zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia do syta – np. obiadu.
Tradycyjnym posiłkiem wielkopiątkowym jest smażona lub wędzona ryba podawana z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Szczególnie popularny jest śledź, dorsz, miruna, a także łosoś i pstrąg. Na Wasz stół śmiało możecie podać też połączone z warzywami makarony, ryże czy kasze lub ugotować zupę jarzynową, pieczarkową czy rybną!
Ponieważ Wielki Piątek jest dniem szczególnych wyrzeczeń, warto odmówić sobie także słodkości i słodzonych napojów - alternatywą może być dla nich owoc, ręcznie wyciskany sok czy łyżeczka miodu.
Co podać w Wielką Sobotę?
Wielka Sobota w kulturze chrześcijan jest dniem święcenia pokarmów. Ustala się, że post ścisły obowiązuje tylko do momentu poświęcenia przez kapłana święconki - pisanek, chleba, kiełbasy, chrzanu, śmietany, soli i pieprzu.
W tym dniu przygotować można więc ulubione przez siebie przysmaki. W kanon Wielkiego Tygodnia wpisze się jednak gulasz rybny, zapiekane ziemniaki z surówką, warzywa gotowane na parze, knedle lub pierogi z owocami bądź chrupiące placki i naleśniki!
Zdjęcie: Fotolia
Czy zaczęliście już kulinarne przygotowania do świat? Jeśli nie, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na przepisy Wielkanocne i wybierzcie receptury, które najbardziej przypadną Wam do gustu. Znajdziecie tam zarówno pomysły na dania główne, przekąski, jak i desery. Zapraszamy!
niezły kąsek
marcinka
SylaUla