Najcenniejszy mleczny skarb stanowi białko.Jest ono przy tym bliskie ideału:lekko strawne,dobrze przysfajalnei odznacza się wysoką zawartością odżywczą .Mleko powinni pić wszyscy z wyjątkiem osób uczulonych na niektóre jego składniki.Dzieciom i młodzieży zaleca się dwie szklanki mleka dziennie ze względu na niezbędny do budowy kośća i zębów wapń,fosfor oraz białko.To samo dotyczy osób starszych ,którym zawarty w mleku wapń pomoże w walce z atakującą kości osteoporozą .
Dla młodszych najlepsze jest mleko pełnotłuste-3,2% a dla starszych odtłuszczone. Jakie wybrać.. W sklepach najczęściej kupujemy mleko pasteryzowane w temp 70* przez 15 sek.Pakowane w folię zachowuje trwałość 1-4 dni,zaś w kartonach do tygodnia. W podobne kartony rozlewane jest mleko UHT.Ten skrót oznacza ultra high temperaturę.jest to mleko podgrzewane przez 2 sek do temp 135*i szybko schładzane.Mleko UHT ma termin przydatności do spażycia nawet do pół roku .Nie musi być przechowywane w lodówce.Mleko UHT ,tak samo wartościowe jak pasteryzowane jest 2 razy droższe.
Mleko pasteryzowane wymaga przegotowania przed wypiciem.mleka UHT nie należy gotować ,bowiem wówczas spadłaby jego wartość odżywcza. Mleko zagęszczone,słodzone lub bez cukru ,ma zredukowaną przez odparowanie do 13% zawartość wody ,zaś mleko w proszku jest jej całkowice pozbawione. Mleko ma wszystkie ,z wyjątkiem witaminy C i żelaza niezbędne dla zdrowia składniki. Jest bezcennym żródłem soli mineralnych z wapniem i fosforem na czele.
Dla młodszych najlepsze jest mleko pełnotłuste-3,2% a dla starszych odtłuszczone. Jakie wybrać.. W sklepach najczęściej kupujemy mleko pasteryzowane w temp 70* przez 15 sek.Pakowane w folię zachowuje trwałość 1-4 dni,zaś w kartonach do tygodnia. W podobne kartony rozlewane jest mleko UHT.Ten skrót oznacza ultra high temperaturę.jest to mleko podgrzewane przez 2 sek do temp 135*i szybko schładzane.Mleko UHT ma termin przydatności do spażycia nawet do pół roku .Nie musi być przechowywane w lodówce.Mleko UHT ,tak samo wartościowe jak pasteryzowane jest 2 razy droższe.
Mleko pasteryzowane wymaga przegotowania przed wypiciem.mleka UHT nie należy gotować ,bowiem wówczas spadłaby jego wartość odżywcza. Mleko zagęszczone,słodzone lub bez cukru ,ma zredukowaną przez odparowanie do 13% zawartość wody ,zaś mleko w proszku jest jej całkowice pozbawione. Mleko ma wszystkie ,z wyjątkiem witaminy C i żelaza niezbędne dla zdrowia składniki. Jest bezcennym żródłem soli mineralnych z wapniem i fosforem na czele.