Czosnek nie tylko obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega także tworzeniu się niebezpiecznych dla życia zakrzepów w naszym krwiobiegu. Jedząc 2-3 ząbki czosnku codziennie przez pół roku, możesz obniżyć poziom cholesterolu aż o 10 procent. Takie zbawiennie działanie ma ta sama substancja która odpowiada także za specyficzny zapach czosnku. Czym więc bardziej aromatyczny czosnek, tym zdrowszy dla nas, unikajmy czosnku z Chin, postawmy na polski produkt.
Mimo że owoce awokado zawierają dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonasycone. Zjadając jedno awokado dziennie obniżasz poziom złego cholesterolu (LDL) a podwyższasz poziom tego dobrego (HDL). Awokado możemy dodawać do sałatek lub kanapek, nie należy jednak spożywać go zbyt dużo, gdyż 1 owoc awokado to aż 340 kalorii.
Sok pomarańczowy to praktycznie lekarstwo w szklance. Ale działa tak tylko świeżo wyciśnięty sok z owoców - sok z kartonu niestety zawiera za dużo cukru i innych dodatków aby zalecać jego picie. Zatem 2 szklanki świeżego soku dziennie podniosą znacząco poziom dobrego cholesterolu a obniżą ten zły. Wystarczy systematycznie pić sok przez kilkanaście tygodni.
Mimo że owoce awokado zawierają dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonasycone. Zjadając jedno awokado dziennie obniżasz poziom złego cholesterolu (LDL) a podwyższasz poziom tego dobrego (HDL). Awokado możemy dodawać do sałatek lub kanapek, nie należy jednak spożywać go zbyt dużo, gdyż 1 owoc awokado to aż 340 kalorii.
Sok pomarańczowy to praktycznie lekarstwo w szklance. Ale działa tak tylko świeżo wyciśnięty sok z owoców - sok z kartonu niestety zawiera za dużo cukru i innych dodatków aby zalecać jego picie. Zatem 2 szklanki świeżego soku dziennie podniosą znacząco poziom dobrego cholesterolu a obniżą ten zły. Wystarczy systematycznie pić sok przez kilkanaście tygodni.