Cholesterol stop!

Dlaczego warto sięgać po czosnek, awokado i sok pomarańczowy, gdy mamy problemy z cholesterolem?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Cholesterol stop!
Czosnek nie tylko obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega także tworzeniu się niebezpiecznych dla życia zakrzepów w naszym krwiobiegu. Jedząc 2-3 ząbki czosnku codziennie przez pół roku, możesz obniżyć poziom cholesterolu aż o 10 procent. Takie zbawiennie działanie ma ta sama substancja która odpowiada także za specyficzny zapach czosnku. Czym więc bardziej aromatyczny czosnek, tym zdrowszy dla nas, unikajmy czosnku z Chin, postawmy na polski produkt.

Mimo że owoce awokado zawierają dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonasycone. Zjadając jedno awokado dziennie obniżasz poziom złego cholesterolu (LDL) a podwyższasz poziom tego dobrego (HDL). Awokado możemy dodawać do sałatek lub kanapek, nie należy jednak spożywać go zbyt dużo, gdyż 1 owoc awokado to aż 340 kalorii.

Sok pomarańczowy to praktycznie lekarstwo w szklance. Ale działa tak tylko świeżo wyciśnięty sok z owoców - sok z kartonu niestety zawiera za dużo cukru i innych dodatków aby zalecać jego picie. Zatem 2 szklanki świeżego soku dziennie podniosą znacząco poziom dobrego cholesterolu a obniżą ten zły. Wystarczy systematycznie pić sok przez kilkanaście tygodni.