Jak zrobić nalewkę z mirabelek?

Nalewka z mirabelek ma oryginalny smak i pachnie latem. Przygotuj ją tak jak wolisz: z pestkami lub bez. Przekonaj się, jak łatwe jest nastawienie nalewki z tych słodkich żółtych śliwek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić nalewkę z mirabelek?
fot. Adobe stock

Czy mirabelki na nalewkę trzeba drylować?


Nalewkę z owoców można robić na 2 sposoby - pozbywając się pestek lub zostawiając je. Jeśli zdecydujesz się nie drylować mirabelek natnij każdą z nich nożem dokoła, dzięki temu sok łatwiej wypłynie.

Pestki zawierają niewielkie ilości kwasu pruskiego. W większych dawkach jest on szkodliwy, jednak w przypadku nalewki owocowej nie należy się go obawiać.

Nalewka z żółtych śliwek to wysokoprocentowy trunek - mirabelki nie mają zbyt wiele soku, który mógłby rozcieńczyć alkohol, dlatego są bardziej skoncentrowane niż wiele innych nalewek owocowych, jak na przykład nalewka malinowa.

Przepis na nalewkę z mirabelek

Przygotuj:
  • 1 kg mirabelek
  • 1 kg cukru
  • kilka goździków
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra spirytusu
1. Mirabelki umyj, włóż do dużego szklanego naczynia, dodaj goździki i zasyp cukrem.
2. Kiedy owoce puszczą sok, zalej je mieszanką wódki i spirytusu, następnie zakręć słój i pozostaw na 3 tygodnie.
3. Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoja, wymieszaj i rozlej do butelek. Pozostaw w ciemnym miejscu na 3 miesiące, w tym czasie powinna dojrzeć.

Zobacz też: Akcesoria do wina i nalewek