Nalewka malinowa - prosty przepis

  • 1

Malinówka to jedna z popularniejszych nalewek przygotowywanych domowym sposobem. Zobacz, ile spirytusu dodać, by otrzymać nalewkę o odpowiedniej mocy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Nalewka malinowa - prosty przepis
fot. Adobe

Maliny na nalewkę


Do przygotowania malinówki używaj wyłącznie dojrzałych i zdrowych malin. Pamiętaj, by je wcześniej oczyścić, za to wiedz, że nie trzeba myć malin.

Maliny to owoce szczególnie kochane przez Polaków. Nic więc dziwnego, że chcielibyśmy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Niestety w zimie na pewno nie uda nam się wyhodować malinowych krzewów. Możemy jednak zamknąć smak tych cudownych owoców w szklanych pojemnikach – w postaci dżemów, soków i nalewek.

Nalewka malinowa - przepis


Aby zrobić nalewkę malinową, potrzebne będą:
  • 1 kg dojrzałych malin
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru

1. Maliny oczyść i opłucz. Umieść owoce w szklanym naczyniu, zasyp cukrem i przykryj gazą. Naczynie z malinami postaw w słonecznym miejscu na kilka dni, do czasu puszczenia przez maliny soku (np. na parapecie, na jakieś  5 - 7 dni).

Wbrew niektórym radom, wcale nie musisz potrząsać naczyniem.

2. Następnie zlej sok, zagotuj i odstaw. Pozostałe maliny z soku zalej alkoholem i pozostaw w ciemnym miejscu na około 6 tygodni.


3. Odfiltruj uzyskany płyn przez gazę. Jeśli chcesz, by nalewka była klarowna i przejrzysta, zrób to dwukrotnie.

4. Połącz płyn z wcześniej przygotowanym i odstawionym sokiem.

5. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakręć i pozostaw do leżakowania na 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.
 

Rada: Jeśli chcesz zredukować ilość alkoholu w nalewce, spirytus zastąp wódką.

Wypróbuj też inne przepisy na nalewki: