Czy mirabelki na nalewkę trzeba drylować?
Nalewkę z owoców można robić na 2 sposoby - pozbywając się pestek lub zostawiając je. Jeśli zdecydujesz się nie drylować mirabelek natnij każdą z nich nożem dokoła, dzięki temu sok łatwiej wypłynie.
Pestki zawierają niewielkie ilości kwasu pruskiego. W większych dawkach jest on szkodliwy, jednak w przypadku nalewki owocowej nie należy się go obawiać.
Nalewka z żółtych śliwek to wysokoprocentowy trunek - mirabelki nie mają zbyt wiele soku, który mógłby rozcieńczyć alkohol, dlatego są bardziej skoncentrowane niż wiele innych nalewek owocowych, jak na przykład nalewka malinowa.
Przepis na nalewkę z mirabelek
Przygotuj:- 1 kg mirabelek
- 1 kg cukru
- kilka goździków
- 0,5 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
2. Kiedy owoce puszczą sok, zalej je mieszanką wódki i spirytusu, następnie zakręć słój i pozostaw na 3 tygodnie.
3. Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoja, wymieszaj i rozlej do butelek. Pozostaw w ciemnym miejscu na 3 miesiące, w tym czasie powinna dojrzeć.
Zobacz też: Akcesoria do wina i nalewek