Upiekłaś ciasto i wszystko zrobiłaś według przepisu, ale po wyciągnięciu z piekarnika okazuje się, że dół ciasta jest niedopieczony? Żeby uratować ciasto musisz górę formy przykryć folią aluminiową , strona matowa musi być we wnętrzu formy.
Ciasto należy włożyć ponownie do piekarnika. Dzięki takiemu zbiegowi ograniczymy pieczenie od góry a z dołu temperatura pozostanie taka jaką nastawimy. Pieczemy teraz w niskiej temperaturze, a ciasto się nie przepali a będzie upieczone.
Jeśli nie wiesz czy ciasto się upiekło pomoże Ci w tym "metoda suchego patyczka". Włóż głęboko w ciasto wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu na drewnianym patyczku będzie mokre ciasto to znak, że musisz jeszcze krótko dopiec ciasto. Jeśli spód w twoim cieście jest niedopieczony, musisz dopiec ciasto na niższym poziomie piekarnika.
Pamiętaj, że niedopieczone ciasto, które już wystygło nie można dopiec. Dotyczy to zarówno sernika, babki, szarlotki i innych ciast.
Polecamy: błyskawiczne ciasto z owocami >>>
Niedopieczony placek
Jeśli ciasto nie upiekło się od dołu musisz wykonać odpowiedni zabieg kulinarny.
ocena: 5/5 głosów: 1