Na pewno zastanawialiście się, czy są trudne w zrobieniu? Szczerze przyznam, że nie. I to jest ich wielki plus.
Wystarczy dobry przepis na ciasto drożdżowe, chęci, składniki i... poznanie kilku tajemnic tego ciasta. W dalszej części właśnie o tych tajemnicach opiszę.
TAJEMNICA NUMER 1
MASŁO: najważniejsza zasada - masło, kiedy je roztopimy i mamy dodać do ciasta, musimy pamiętać, by masło było letnie!!! To jest częsty błąd gospodyń. Dodają ciepłe masło i niestety ciasto nie rośnie. Ciepłe masło niszczy moc wzrostową drożdży.
TAJEMNICA NUMER 2
SÓL: wiele przepisów mówi, że należy dodać do ciasta drożdżowego sól. Nie jest to błąd, jednak należy pamiętać o tym, że sól spowalnia, a nawet hamuje fermentację drożdży. Warto więc dodać ją na końcu przygotowywania ciasta i najlepiej wymieszaną z mąką.
TAJEMNICA NUMER 3
WYBÓR DROŻDŻY: stosowane praktycznie są dwa rodzaje, drożdże instant i świeże. Świeże wymagają dłuższej pracy. Należy je rozrobić w przygotowanym roztworze i odstawić później do wyrośnięcia. Stosowane są do cięższych ciast, np. z dodatkami bakali. Te drugie, czyli instant są stosowane do tych ciast lżejszych. Nie wymagają one obróbki, wystarczy zamieszać je z mąką. Drożdże należy odstawić do lekkiego wyrośnięcia. 1 opakowanie drożdży instant odpowiadają 25g drożdży świeżych.
Po wyrobieniu ciasta i odłożeniu go do leżakowania wystarczy już tylko wyłożyć na brytfannę i piec. Ciasta w zależności od wielkości, piecze się od 15 minut wzwyż. Przeważnie ciasto podczas pieczenia rośnie. Można zrobić je bez dodatków, z różnymi bakaliami, owocami lub innymi dodatkami, które lubimy. A potem nic tylko się zajadać. Smacznego.
Polecamy: dowiedz się więcej o drożdżach >>>
Nina W.