Truskawki to pyszne, słodkie owoce, których smakiem najlepiej cieszyć się w sezonie wiosenno-letnim. Oczywiście w innych miesiącach pozostają nam mrożonki, owoce suszone lub ich przetwory. Pamiętajmy jednak, że świeże zawierają najwięcej wartości prozdrowotnych.
Truskawki mimo swojego słodkiego smaku są niskokaloryczne.
Świeże truskawki zawierają 32 kcal w 100 g. Truskawki liofilizowane zawierają ich już 328 kcal w 100 g.
Ile kalorii mają truskawki?
Truskawki mimo swojego słodkiego smaku są niskokaloryczne.
Świeże truskawki zawierają 32 kcal w 100 g. Truskawki liofilizowane zawierają ich już 328 kcal w 100 g.
Wartości odżywcze truskawek
- Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.
- Zawierają także witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminę PP.
- Są one bogate w sole organiczne, wpływające na poprawę przemiany materii i pektyny, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
- Zawarty w truskawkach wapń i fosfor wzmacnia kości i zęby oraz poprawia pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
- Dzięki zawartości bromeliny- enzymu, który odpowiada za rozkład białka posiadają one właściwości odtruwające i oczyszczające.
- Z powodu wysokiej zawartości żelaza chronią przed anemią i wzmacniają organizm.
- Truskawki posiadają także fitocydy- związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.