Czy warto kupić olej z pestek dyni?

Poznaj właściwości oleju z pestek dyni. Ten specjalny rodzaj oleju jest tłoczony na zimno i polecany do sałatek i surówek. Dowiedz się, czy na oleju z pestek dyni możesz smażyć, jakie ma właściwości i czy warto go kupić.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czy warto kupić olej z pestek dyni?
fot. Adobe

Olej z pestek dyni - właściwości


Właściwości oleju z pestek dyni ceni się zarówno w medycynie niekonwencjonalnej jak i w kosmetyce. Olej zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6, a także witaminy z grupy B oraz E i H i minerały: głównie magnez, żelazo i cynk. Olej z pestek dyni:
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • pomaga regulować poziom cholesterolu
  • pomaga usunąć pasożyty z przewodu pokarmowego
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych
  • wspiera leczenie chorób układu moczowego
  • wzmacnia ogólną odporność organizmu
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • łagodzi stany zapalne (w tym bóle reumatyczne)
  • wzmacnia włosy 
  • nawilża skórę, pomaga usunąć przebarwienia i blizny

Czy jednak regularne stosowanie oleju z pestek dyni to lekarstwo na wszelkie przypadłości? Okazuje się, że choć produkt zawiera dużo kwasów Omega-6, jest właściwie pozbawiony kwasów Omega-3. Co to oznacza? Mniej więcej tyle, że jego nadmierne spożywanie, bez dodatkowej suplementacji kwasów Omega-3 może przynieść więcej szkody niż pożytku, a tak niekorzystny stosunek kwasów Omega-6 do kwasów Omega-3 może sprzyjać rozwojowi raka piersi.

Kulinarne zastosowanie oleju z pestek dyni

Na oleju z pestek dyni nie należy smażyć, jednak warto wykorzystać go do dań serwowanych na zimno, takich jak sałatki czy surówki. Olej ma smak i zapach lekko orzechowy, co świetnie wzbogaca aromat potraw.

Jego orzechowy smak doskonale komponuje się z serami pleśniowymi i gotowanymi jajkami. W wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości, dlatego nie używa się do do pieczenia, smażenia ani gotowania.

Jak przechowywać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, którego temperatura nie przekracza 20 stopni przez kilka miesięcy. W lodówce można przechowywać go przez pół roku, jednak w tak niskiej temperaturze zaczyna tężeć. Olej ze świeżych pestek ma ciemną barwę.

Ile kosztuje olej ze świeżych pestek dyni?

Ceny olejów wahają się od 20 do 60 zł za 500 ml, przy czym zawsze warto zwracać uwagę na sposób jego uzyskiwania. Rekomendowaną metodą otrzymywania tego oleju jest tłoczenie na zimno ze świeżych (nie: prażonych) pestek dyni.

Do niedawna ten rodzaj oleju można było kupić jedynie w aptece, sklepie zielarskim lub sklepie ze zdrową żywnością. Obecnie coraz częściej można spotkać go w większych supermarketach.

Dowiedz się też jak stosować olej z czarnuszki.