Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych wyborów. Przygotowywane na nim dowolne warzywa lub mięso zyskują chrupiącą i smaczną skórkę. Sprawdź, co jeszcze można smażyć, aby podkreślić i wzmocnić smak potraw!
Czy można smażyć na oleju kokosowym?
Możliwości i produkty, które możemy przygotować z użyciem oleju kokosowego są niezliczone. W zależności od pory dnia i zastosowania istnieją ciekawe propozycje menu.
Śniadanie:
Czy można smażyć na oleju kokosowym?
- Olej kokosowy w porównaniu do oliwy z oliwek ma wyższa temperaturę palenia – (rafinowany 204 stopnie Celsjusza, a nierafinowany 177 stopni Celsjusza), co znaczy, że produkty smażone na nim nie przywierają tak szybko do patelni, zmniejszając ryzyko przypalenia.
- Kupując wersję rafinowaną mamy pewność, że to doskonały wybór, który pozwoli na smażenie lub pieczenie bez wyraźnego posmaku kokosa. Nie zmienia smaku potraw, jedynie delikatnie podkreśla i sprawia, że produkty są soczyste i chrupiące.
- To jeden z najzdrowszych olejów, który idealnie nadaje się do smażenia. Jego stosowanie przyczynia się do zmniejszenia występowania chorób serca, a jego właściwości mają stwierdzone działanie obniżające cholesterol.
Możliwości i produkty, które możemy przygotować z użyciem oleju kokosowego są niezliczone. W zależności od pory dnia i zastosowania istnieją ciekawe propozycje menu.
Śniadanie:
- Naleśniki (pancakes) – cienkie naleśniki pszenne lub pełnoziarniste z dodatkiem ulubionego serka lub dżemu owocowego, będą ciekawą propozycją śniadaniową. Grube, amerykańskie pancakes z powodzeniem usmażymy uzyskując złocisty, biszkoptowy kolor. Polane syropem klonowym zyskają fanów nie tylko wśród dzieci.
- Granola – pełnoziarnista granola z chrupiącymi płatkami owsianymi i pestkami dyni, prażonymi na oleju kokosowym ( na rafinowanym zyskują ciekawy, słodki posmak kokosa) jest ciekawą alternatywą dla zwykłej owsianki. Zdrowy i lekki posiłek, który możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Kotlety mielone – tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego lub wołowego smażone w panierce z płatków kukurydzianych lub bułce tartej zyskują ciekawą, chrupką konsystencję, która dodatkowo podkreśla walory smakowe dania. Podane z surówką i pieczonymi ziemniakami są ciekawą propozycją obiadową.
- Spaghetti – warzywne spaghetti przyrządzone z buraka, marchewki lub cukinii podsmażone wraz z ulubionymi ziołami i przyprawami to doskonały pomysł na lekki i dietetyczny obiad, który przypadnie do gustu osobom walczącym z nadmiernymi kilogramami.
- Banany w cieście – słodkie i dojrzałe banany w cieście z mąki i oleju kokosowego doskonale sprawdzą się na niebanalny deser dla dzieci. Smażone na głębokim tłuszczu będą chrupiące i delikatne. To klasyczny deser kuchni tajskiej, który przygotujemy w szybki i prosty sposób.
- Gofry – puszyste i delikatne gofry z mąki pszennej lub pełnoziarnistej zyskują na atrakcyjności po dodatku oleju kokosowego, który ciekawie komponuje się z dodatkami – świeżymi owocami, dżemem lub bitą śmietaną.
- Popcorn – ziarenka kukurydzy tradycyjnie smażone na oleju słonecznikowym z dodatkiem masła możemy zastąpić zdrowszą alternatywą. Przekąska nie traci na smaku, wręcz przeciwnie! Dodatek gruboziarnistej soli, słodkiej, wędzonej papryki podkreśli wyjątkowość popcornu.
- Chipsy – chipsy ziemniaczane, z batatów lub buraków smażone na głębokim tłuszczu z kokosa zyskują idealnie chrupiącą i złocistą skórkę. To zdrowsza alternatywa dla oleju rzepakowego, słonecznikowego lub frytury, która jest najczęściej używana do ich produkcji.