Wielokrotnie słyszymy o otrębach. Często nie wiedzieć czemu nie stosuje się ich w codziennym menu domowego jedzenia. Warto jednak sięgać po ten produkt, dlaczego? Otóż otręby powszechnie stosowane są w przeróżnego rodzaju dietach. Ich podstawowym zadaniem dla organizmu człowieka jest filtrowanie złych produktów przemiany materii jak i dostarczają organizmowi sporą dawkę błonnika. Otręby stanowią doskonały wypełniacz żołądka, nie tuczą, ułatwiają trawienie i usuwanie z organizmu produkty przemiany materii, co za tym idzie pozwalają uniknąć wielu chorób układu trawienia. Często konsekwencją codziennego spożywania otrąb jest obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu cukru itp. Jak stosować otręby - aby nie tyć , dobrze jest je stosować tuż przed posiłkiem dodając je np. do jogurtu, posypując kanapki, dodając do sałatek, jak i używając otrąb jako panierki. Szerokie zastosowanie otrąb znajdziemy przy wypieku ciast, jako jeden ze składników słodkości. Jednym słowem, polecam . Żywieniowcy i dietetycy zalecają stosowanie codziennie ok 3 łyżek stołowych otrąb i zapewniam że wyjdzie to wszystkim na zdrowie.:)