Panierki do drobiu - doskonałe rodzaje

Panierki - ostre przyprawy, słodki miód i świeże warzywa sprawią, że mięso będzie kruche i smakowite.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Panierki do drobiu - doskonałe rodzaje
PANIERKA ORIENTALNA: Posiekać 5 łyżek orzechów ziemnych i wymieszać z 1 łyżeczką curry. Udka obtoczyć w mące i jajku, a następnie w panierce orzechowej. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Piec około 25 minut w temp. 175 stop. C.

PANIERKA AROMATYCZNA: Natkę pietruszki posiekać. Dodać 1 łyżkę płatków migdałów, roztarty ząbek czosnku oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kurczaka usmażyć, następnieposmarować pietruszkowo- migdałową panierką.

PANIERKA DIABELSKA: 2 papryczki chili posiekać. Kawałek 2 cm świeżego kłącza imbiru pokroić w kosteczkę. Dodać 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę cukru i sok z połówki cytryny. Obtoczyć udka w panierce i odstawić na około godzine. Piec w piekarniku 30 minut.

PANIERKA PIKANTNA: Cebulę żółtą i czerwoną obrać i pokroić w półtalarki. Udka natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i roztrzepanym jajku. Nastdępnie ułożyć udka na blasze i posypać cebulką. Wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut w temp. 180 stop. C.

PANIERKA MEKSYKAŃSKA: 2 rozdrobnione widelcem połówki brzoskwiń z kompotu wymieszać z 3 łyżkami keczupu. Dodać 1 łyżeczkę curry. Posypane solą i pieprzem udka ułożyć na blasze. Posmarować masą brzoskwiniową. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut w temp. 175 stop. C.

PANIERKA ZIOŁOWA: 2 łyżki startego parmezanu wymieszać z 1łyżką świeżego posiekanego tymianku. Dodać skórkę startą z połówki cytryny oraz 3 łyżki oliwy. Udka obtoczyć w mące i jajku, a na koniec w panierce. Piec w piekarniku ok. 25 minut.