Jak smakuje tofu?

Tofu ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak ziaren soi, który po odpowiedniej obróbce termicznej i zamarynowaniu zyskuje charakterystyczny smak. Z łatwością przejmuje aromaty potraw, których jest częścią.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak smakuje tofu?
fot. Fotolia
Tofu to jeden ze składników, który najłatwiej przyrządzić. Ma delikatny, często niewyczuwalny smak, który idealnie łączy się z innymi aromatami – od łagodnych po te pikantne. Są różne warianty i metody przygotowania, które możemy dopasować do swojego gustu – należy wiedzieć które wybrać, aby zaspokoić swoje kulinarne upodobania.

Jak smakuje tofu?

• Jedwabiste, miękkie tofu – jego smak jest delikatny – ledwo wyczuwalny smak soi oraz idealnie gładka, kremowa konsystencja sprawia, że świetnie łączy się jako wegański zamiennik tłuszczy zwierzęcych. Stosowane zazwyczaj w dipach, smarowidłach do kanapek, deserach czy smoothie.

• Naturalne, zwarte tofu- nieco wyrazistsze smaku niż jego jedwabisty odpowiednik. Gąbczasta tekstura ma lekko wyczuwalny smak ziaren soi. Najczęściej jest marynowane w sosie sojowym lub innych pikantnych marynatach, aby wzmocnić i urozmaicić jego smak. Najczęściej grillowane, pieczone lub smażone przyjmuje różne formy.

Jak jeść tofu?
  • Tofu wędzone – charakterystyczny zapach i smak zawdzięcza metodzie wędzenia – opakowane w delikatne liście nabiera wyrazistego, wędzonego akcentu. Nieco wysuszone i bardziej zwarte nadal zachowuje konsystencję puchowego twarogu. Krojone w cieniutkie plastry świetnie sprawdza się na kanapki.
  • Tofu smażone- smażone w głębokim tłuszczu w panierce z panko lub saute zyskuje bogaty smak – chrupiąca złota skórka z wierzchu atrakcyjnie wygląda w sałatkach, pokrojone w kostkę. Wcześniej marynowane lub odpowiednio przyprawiona panierka sprawia, że urozmaica smak azjatyckich zup na gęstym, aromatycznym rosole – miso, udon czy ramen.
  • Tofu pieczone- wcześniej odciśnięte z nadmiaru wody jest marynowane lub wstępnie pieczone bez uprzedniej obróbki. Zyskuje ciekawy, lekko mięsny posmak, który uzależniony jest od sposobu przygotowania dodatków, w którym je moczyliśmy. Jeżeli serek sojowy będzie za bardzo wypieczony, wystarczy polać go ulubionym sosem azjatyckim.