Jak upiec babkę majonezową?

Do przygotowania babki majonezowej potrzebujemy mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru, proszku do pieczenia, jajek i majonezu.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak upiec babkę majonezową?
fot. Fotolia
Babka to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ja zarówno dzieci jak i dorośli. Podczas pieczenia jej zapach rozchodzi się po całym domu i większość domowników chce jej próbować zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ jeszcze ciepła smakuje najlepiej. Dodatek majonezu nada jej wyjątkowej wilgotności na długi czas.

Czego potrzeba do przygotowania babki majonezowej?
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Jak zrobić babkę majonezową?
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Obie mąki razem z proszkiem przesiewamy do miski.
  • Dodajemy cukry, aromat, jajka oraz majonez.
  • Miksujemy przez około 3-4 minuty, aż masa będzie puszysta.
  • Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką.
  • Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut.
  • Babkę studzimy po pieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Po około 1 godzinie wyjmuje i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Delikatnie wyjmuje z formy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.