Babka to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ja zarówno dzieci jak i dorośli. Podczas pieczenia jej zapach rozchodzi się po całym domu i większość domowników chce jej próbować zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ jeszcze ciepła smakuje najlepiej. Dodatek majonezu nada jej wyjątkowej wilgotności na długi czas.
Czego potrzeba do przygotowania babki majonezowej?
Czego potrzeba do przygotowania babki majonezowej?
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki majonezu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Obie mąki razem z proszkiem przesiewamy do miski.
- Dodajemy cukry, aromat, jajka oraz majonez.
- Miksujemy przez około 3-4 minuty, aż masa będzie puszysta.
- Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką.
- Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut.
- Babkę studzimy po pieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Po około 1 godzinie wyjmuje i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Delikatnie wyjmuje z formy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.