Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Często uważane za warzywa są jednak owocami. Możliwiści ich zastosowania są dobrze znane. Surowe są doskonałą przekąską, dodatkiem do pieczywa i sałatek. Gotowane pomidory stanowią warzywny dodatek, są podstawą zup i dań jednogarnkowych.Podczas zakupu pomidorów należy pamiętac, by były twarde i nie uszkodzone. Do gotowania najlepsze są duże. Świeże, czerwone możemy przechowywac w lodówce przez kilka dni, a zielone szybko dojrzewają w temperaturze pokojowej. Pomidory zielone używane są do potraw warzywnych i ostrych sosów.Należy pamiętac, by przed podaniem pomidorów koniecznie trzeba wyciąc ze środka klinowatą częśc łodyżki, ponieważ zawiera ona kwas pruski i wszelkie szkodliwe substancje, które się tam odkładają.By obrac pomidory z twardej skórki należy sparzyc je wrzątkiem, a następnie opłukac zimną wodą. Popękana skórka łatwo odstaje od reszty.Pomidory lubią ostre przyprawy typu bazylia, oregano, rozmaryn i czosnek. Wspaniale harmonizują ze świeżą, bądź gotowaną papryką.Te wspaniałe owoce, bogate w witaminy i sole mineralne, działają przeczyszczająco i moczopędnie. Jednak z powodu kwasowości nie są wskazane dla osób mających problemy z żołądkiem, ale sok z pomidorów spożyty przed posiłkiem zdecydowanie zmniejsza uczucie głodu.