pomidorowy likopen

  • 1

Zupa pomidorowa, spaghetti z sosem pomidorowym, kanapka z żółtym serem i pomidorem, a nawet smażone zielone pomidory...wszyscy to znamy

         
ocena: 4/5 głosów: 3
pomidorowy likopen
Pomidory są jednym z najlepszych źródeł likopenu (bogatsze w ten składnik są jedynie przetwory pomidorowe – koncentrat, keczup...).Karotenoid ten, odpowiedzialny jest za czerwone zabarwienie pomidorów. W mniejszych ilościach znajduje się też w morelach, grejpfrutach, owocach dzikiej róży oraz w arbuzach. Ze względu na antyutleniające właściwości, likopen wykazuje działanie profilaktyczne, przede wszystkim takich chorób jak rak czy choroba wieńcowa. Likopen jest odporny na procesy termiczne, takie jak gotowanie, smażenie i inne. Jego dobroczynne działanie potęgowane jest w obecności tłuszczów (oleju, oliwy), które zwiększają jego przyswajalność.