Pomysły na arbuza

  • 1

Słodki, orzeźwiający i kojarzący się z latem - taki właśnie jest arbuz! Z reguły zjadamy go na surowo, nie mając zielonego pojęcia o tym, do ilu potraw można go wykorzystać. Pora na małą przygodę z arbuzem!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pomysły na arbuza
fot. Fotolia
Lato w pełni, a co za tym idzie - wszędzie można kupić arbuzy za bezcen. Te egzotyczne owoce, będące kuzynami dyni, przywędrowały do nas z południowej Afryki i zadomowiły się w naszym kraju już kilka lat temu. Mimo tego nadal wiele osób nie ma pojęcia, co dobrego można przyrządzić z arbuza. Czas temu zaradzić!

Jak zrobić sałatkę z arbuzem?

Na letnie upały nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca sałatka z dodatkiem tego owocu. Nie dość, że jest lekkostrawna to jeszcze jej smak sprawi, że zakochasz się w niej!

1. Przygotuj: 1 kg arbuza, szpinak baby lub rukolę, kilka czarnych oliwek, 0,5 opakowania sera feta lub sera koziego, kilka plasterków bekonu, 1 małą cebulę, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz sięgnąć po 1 łyżeczkę miodu.

2. Bekon podsmaż na patelni tak, aby był chrupki i przyrumieniony, po czym odłóż go na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

3. Szpinak lub rukolę umyj i osusz, przełóż do miski, dorzuć pokrojonego w kostkę arbuza oraz oliwki.

4. Cebulę pokrój w piórka i dorzuć do pozostałych składników.

5. W salaterce zmieszaj oliwę, cytrynę, sól i pieprz (ewentualnie też miód). Gotowym sosem polej sałatkę i całość wymieszaj.

6. Na wierzchu rozkrusz ser i gotowe!

Galaretka z arbuza
Fot. Fotolia

Słodkie przysmaki arbuzowe

Jeśli owoce, to obowiązkowo desery! Nie inaczej jest w przypadku arbuza. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się być zbyt wodnisty, by nadawał się do jakichkolwiek ciast i innych słodkości, to prawda jest taka, że umiejętnie wykorzystany potrafi podrasować ich smak. Do czego zatem użyć arbuza?

Przede wszystkim do różnego rodzaju galaretek. Trudno o prostszy deser z tym owocem - wystarczy zblendować arbuza, dodać agar-agar lub żelatynę i gotowe. Żadne ulepszacze nie będą potrzebne. Można oczywiście łączyć arbuza z innymi owocami - świetnym pomysłem jest galaretka arbuzowo-rabarbarowa, arbuzowo-melonowa czy też egzotyczna, gdzie bazą oprócz omawianego przez nas owocu jest ananas, melon i banan.

Takie musy i galaretki można wykorzystać w ciut szerszym kontekście. Jakim? Na przykład można z nich wyczarować pyszny krem do biszkoptu lub udekorować nimi ciasta bez pieczenia. Świetnym patentem jest także ich zamrożenie i stworzenie pysznych sorbetów. A skoro o lodowych deserach już mowa - arbuza można wykorzystać także do tradycyjnych lodów, parfait czy semifreddo.

Sałatka z arbuzem
Fot. Fotolia

Arbuz – na śniadanie, obiad i kolację!

Jeśli spodobały Ci się słodkie pomysły wykorzystania tego owocu, koniecznie sprawdź jak wykorzystać arbuza do innych dań. Dzięki temu, iż posiada on delikatny a jednocześnie bardzo orzeźwiający smak, można go bez problemu łączyć z rozmaitymi dodatkami - szczególnie tymi słonymi.

Brakuje Ci pomysłu na śniadanie? W takiej sytuacji sięgnij po tosty z dodatkiem tego owocu lub przyrządź naleśniki z musem arbuzowym. Zdziwisz się, ile energii zyskasz po takim posiłku! Jeśli nie przepadasz za naleśnikami, zawsze możesz zamienić je na biszkoptowe omlety lub gofry, które będą równie dobrze smakowały z arbuzem.

A może nie wiesz co zrobić na obiad? Lekkie i mocno owocowe zupy i chłodniki to idealne receptury na upały, które sprawią, że wysokie temperatury nie będą tak mocno doskwierały. Szczególnie, jeśli chłodnik będzie przygotowany również z innych owoców - dobrze sprawdzą się melony, ananasy oraz brzoskwinie. Całość można zabielić jogurtem naturalnym, zyskując tym samym bardzo pożywne danie.

Przystawki, sosy i napoje także nie mogą obejść się bez arbuza. Prym tutaj wiodą różnego rodzaju sałatki, które mogą posłużyć jako dodatek do dania głównego lub stanowić lekką kolację. Takie mieszanki najlepiej wychodzą z wyrazistymi dodatkami: rukolą, cebulą, czosnkiem czy słonymi serami. Również sos nie może być mdły – najlepiej sprawdzi się taki na bazie octu lub soku z cytryny.

Ponadto spróbuj koreczków z kawałkami arbuza, oliwkami i boczkiem oraz tartinek. Po drodze nie zapomnij sięgnąć po arbuzową salsę, która idealnie nadaje się do nachosów, krakersów czy sałatek a całość popij orzeźwiającym arbuzowym koktajlem.

A Wy, w jaki sposób wykorzystujecie ten afrykański owoc? Eksperymentujecie dodając go do różnych dań, czy raczej wolicie jeść go samodzielnie? Podzielcie się swoimi przepisami i pamiętajcie, że za ich dodanie możecie zyskać wymienne na nagrody wirtuale!