Brukiew jest warzywem bulwiastym i należy do rodziny kapustowatych. Karpiel, korpiel, kwacek, kwaczek – pod takimi nazwami możemy spotkać je w sklepie lub na bazarze. Niegdyś warzywo to było codziennym składnikiem polskiej kuchni, teraz znów wraca do naszych łask i staje się bardzo popularne. Brukiew ma bardzo ciekawy smak, a przy tym jest skarbnicą wielu witamin: z grupy B, C, A i K, a także składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, cynk, miedź czy siarka.
Zapomniane warzywo
Kiedy masz już dość nudnego menu, warto urozmaicić je o przysmak, który wpiszę się w domową książkę kucharską już na zawsze! Doskonałym przysmakiem będzie portugalskie Kau Kau dodane przez Polpal. Przysmak ten pełen jest smacznej fasoli, pomidorowego sosu i kapusty. Na chłodny dzień polecamy Wam przyrządzenie smacznego kremu z brukwi z makaronem z papryki. Agabi22 podała danie w bardzo ciekawy i apetyczny sposób.
Wracająca do łask brukiew to wyśmienity pomysł na przygotowanie marchewki z brukwią- jarzynki, bądź surówki z brukwi. Babciagramolka oraz Sarenka zadbały by dania były pożywne, smaczne i łatwe w przyrządzeniu. Najlepszym pomysłem na dodający energii posiłek, będzie zupa jarzynowa z brukwią udostępniona przez Alex_m. Taka potrawa to także polecany posiłek dla dzieci. Nie wahaj się, zapoznaj maluchy z tym świetnym warzywem!
Mieliście już okazję skosztować dania z dodatkiem brukwi? A może macie na nią własne pomysły? Czekamy na Wasze propozycję udanego posiłku warzywem w roli główniej. Udostępniajcie przepisy i czekajcie na nagrody!
karola25