Jak przechowywać obrane ziemniaki? O czym należy pamiętać?
Czasem zachodzi konieczność, aby przechować obrane już ziemniaki. Można to zrobić w następujący sposób: obrane ziemniaki pokrywamy w naczyniu zimną wodą, tak aby wszystkie były dokładnie przykryte. Dodajemy do wody kilka kropel octu. Umieszczamy w lodówce. Tak przygotowane ziemniaki można przechowywać do 4 dni bez obaw o to że zepsują się.
Ogólnie o ziemniakach
Ziemniaki wcale nie są takie tuczące, jak się powszechnie o nich twierdzi. W ziemniakach znajduje się dużo witaminy C. Ziemniaki należy gotować w jak najmniejszej ilości wody.
Nie wolno jeść ziemniaków surowych, ponieważ powodują one gorączkę. Te części ziemniaka, które są zielone, są trujące. Nie wolno również spożywać ziemniaków, którym zzieleniała skórka. Mogą również poważnie zaszkodzić.
Ziemniaki, które przeznaczone są do dalszej obróbki najlepiej gotować jest w łupinach. Należy je obierać cieniej - wtedy też są mniejsze straty, to także sposób na zaoszczędzenie czasu. Ziemniaki, które gotuje się w łupinach powinny być nieuszkodzone oraz najlepiej, żeby miały jednakową wielkość.
Ziemniaki należy przechowywać w ciemnym bądź zacienionym pomieszczeniu. Surowe ziemniaki barwią skórę rąk.
Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych. Wywodzą się z Andów. Zostały tam udomowione około osiem tysięcy lat temu. Do Europy ziemniak przywędrował pod koniec XVI wieku. Współcześnie ziemniak to czwarta roślina uprawna pod względem produkcji.
Dziś, w wyniku różnych krzyżówek oraz selekcji, powstało około tysiąca odmian uprawnych ziemniaka.
W samej Polsce istnieje wiele odmian ziemniaka (ponad 130). Dzieli się je ze względu na termin, w którym są zbierane:
-odmiana bardzo wczesna: Gloria, Irys, Krasa, Denar, Berber;
-odmiana wczesna: Gracja, Vineta, Augusta;
-odmiana średnio wczesna: Ibis, Żagiel, Kuba;
-odmiana średnio późna: Bryza, Jasia, Syrena;
-odmiana późna: Medea, Uran, Bzura, Lenino.
Właściwie wszystkie odmiany ziemniaka jadalnego cechuje owalny kształt bulw oraz podobna bądź taka sama wielkość. Poza tym te ziemniaki mają też gładką skórę i odznaczają się dobrym zapachem oraz smakiem.
Polska jest czołowym producentem ziemniaków w całej Europie. Ciekawostką jest także to, że to właśnie Polacy górują w ilości sprzedawanych ziemniaków. Niemcy zjadają o połowę mniej ziemniaków niż Polacy. Spożywanie ziemniaków jest mimo to z roku na rok coraz mniejsze.
Właściwości ziemniaków
Ziemniaki w 80% składają się z wody. Około 3% stanowi błonnik, ok. 15% węglowodany, ok. 2% to białko. Reszta składników ziemniaka to tłuszcze, minerały oraz witaminy (ok. 1,1%).
Dość rozpowszechniony jest pogląd, że ziemniaki to warzywa, które tuczą, dlatego należy ograniczać ich spożycie. Oczywiście, jeżeli ugotowanego ziemniaka polejemy tłuszczem z patelni i zjemy z kotletem, nie możemy powiedzieć, że w tej konfiguracji to warzywo jest zdrowe.
Najlepiej przyrządzić gotowanego ziemniaczka i podać go ze świeżym koperkiem, jogurtem czy lekko sałatką warzywną. Wtedy na pewno nie będzie on przygotowany w kaloryczny sposób.
Zatem, ziemniaki tuczą tylko wtedy, kiedy podamy je z mięsem czy tłuszczem. W 100 gramach ziemniaka jest zaledwie około 80 kalorii. Ziemniaki można z powodzeniem zjeść z jajkiem sadzonym czy zsiadłym mlekiem. Smakuje wtedy naprawdę wyśmienicie.
W ziemniakach znajduje się wiele witaminy C, zwłaszcza w tych młodych. Im dłużej przetrzymuje się ziemniaki, tym mniej w nich jest witaminy C.
Ziemniaki, gotowane ziemniaki, są polecane osobom, które cierpią na choroby związane z układem pokarmowym. Ziemniaki mogą jeść nawet malutkie dzieci czi ktoś, kto wraca do zdrowia po chorobie.
Zawarty w ziemniakach błonnik ułatwia trawienie. To nie wszystko. Ziemniaki zwalczają także biegunkę, czy pomagają osobom, które cierpią z powodu zaparć. Kiedyś wrzodu żołądka leczyło się w ten sposób, że pito regularnie sok z surowych ziemniaków.
Dzięki spożywaniu ziemniaków możemy w naszym organizmie uzupełnić substancje mineralne, których nam brakuje.