Jeśli na wolne rodniki spojrzymy jak na rebeliantów, zakłócających spokój organizmu, to przeciwutleniacze pełnią rolę oddziałów prewencyjnych. Organizm sam wytwarza własną drużynę przeciwutleniaczy, która jednak z wiekiem maleje. Dlatego tak ważne jest ich pozyskiwanie z pożywienia.
Co ważne, w ciągu ostatnich lat okazało się, że przeciwutleniacze są ważniejsze dla zdrowia i urody niż myślano. Bowiem osoby, które jedzą dużo produktów bogatych w przeciwutleniacze są mniej narażone na atak serca i nowotwory oraz inne choroby zwyrodnieniowe.
Produkty pełne przeciwutleniaczy sprzyjają także obniżaniu ciśnienia krwi, zmniejszają ryzyko zaćmy, Alzheimera czy degeneracji mięśni .
Najlepsze źródła przeciwutleniaczy:
-Owoce jagodowe-borówka amerykańska i czarna jagoda
-czekolada gorzka
-orzechy włoskie,brazylijskie
-pomarańcze i inne owoce cytrusowe
-czerwone wino
-sok z winogron
-herbata zielona
-oliwa z oliwek i olej rzepakowy
-brokuły
-truskawki
-marchew
-dynia
-ziemniaki
-brzoskwinie i morele
-jęczmień -kawa czarna, filtrowana
Co ważne, w ciągu ostatnich lat okazało się, że przeciwutleniacze są ważniejsze dla zdrowia i urody niż myślano. Bowiem osoby, które jedzą dużo produktów bogatych w przeciwutleniacze są mniej narażone na atak serca i nowotwory oraz inne choroby zwyrodnieniowe.
Produkty pełne przeciwutleniaczy sprzyjają także obniżaniu ciśnienia krwi, zmniejszają ryzyko zaćmy, Alzheimera czy degeneracji mięśni .
Najlepsze źródła przeciwutleniaczy:
-Owoce jagodowe-borówka amerykańska i czarna jagoda
-czekolada gorzka
-orzechy włoskie,brazylijskie
-pomarańcze i inne owoce cytrusowe
-czerwone wino
-sok z winogron
-herbata zielona
-oliwa z oliwek i olej rzepakowy
-brokuły
-truskawki
-marchew
-dynia
-ziemniaki
-brzoskwinie i morele
-jęczmień -kawa czarna, filtrowana