Miliony dziewczyn wertują poradniki żywieniowe France Aubry, analizując każde słowo i stosując się do każdej rady i przepisu. Je się trzy posiłki dziennie, ograniczając węglowodany do minimum lub nawet do zera (żadnych ziemniaków i potraw z mąki). Gdyby stosować się w 100 % do zaleceń France, okazałoby się, że nasza codzienna dieta w większości powinna składać się z wody mineralnej niegazowanej, jabłek i gumy do żucia. Żeby było „zdrowiej”, Aubry radzi ograniczyć ilość wypijanej dziennie kawy do trzech filiżanek oraz nie opuszczać śniadań i dodawać do potraw choć odrobinkę tłuszczu (dla ładnego wyglądu cery).
Plusy: - znajduje się w niej dość dużo produktów mlecznych bogatych w wapń, - ograniczanie kawy i wypijanie więcej wody mineralnej niegazowanej
Minusy: - jest restrykcyjna i mało urozmaicona, - zbyt mała liczba posiłków oznacza zwolnienie tempa metabolizmu , co po zaprzestaniu diety skutkuje efektem jo-jo, - zawiera zbyt mało błonnika niezbędnego do oczyszczania przewodu pokarmowego , pobudzania perystaltyki jelit, - brak w niej węglowodanów z produktów zbożowych, - wymaga stosowania suplementów diety.
Menu
Śniadanie na cały tydzień: szklanka wody z rozpuszczoną tabletką multiwitaminy, lekka herbata lub kawa albo herbata ziołowa, produkt mleczny: jogurt lub 50 g chudego twarożku, świeży owoc.
Poniedziałek i środa:
Obiad: 150 g mięsa z rusztu albo dwa duże plastry mięsa zimnego, surówka z marchewki lub surowy ogórek.
Podwieczorek: 50 g twarogu 2 % tłuszczu.
Kolacja: ryba z rusztu (lub gotowana) albo omlet z trzech jajek, zielona fasolka albo puree z selerów, jogurt naturalny bez cukru.
Wtorek i piątek:
Obiad: 200 g lekkiej białej ryby rusztu lub gotowanej, szpinak.
Podwieczorek: jabłko lub dwie mandarynki. Kolacja: 200 g kurczaka lub dwa plastry szynki, zielona sałata z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, doprawiona cytryną, solą i pieprzem, 50 g chudego twarożku.
Czwartek i niedziela:
Obiadokolacja: talerz bulionu z warzyw.
Podwieczorek: sałatka z owoców bez cukru.
Sobota:
Obiad: wątróbka z rusztu albo mieszane mięsa z rusztu, kalafior lub grzyby duszone.
Podwieczorek: sałatka ze świeżych owoców lub świeży ananas. Kolacja: talerz owoców morza z sokiem z cytryny lub octem winnym, bez chleba, masła ani majonezu, ryba z rusztu lub gotowana.
Plusy: - znajduje się w niej dość dużo produktów mlecznych bogatych w wapń, - ograniczanie kawy i wypijanie więcej wody mineralnej niegazowanej
Minusy: - jest restrykcyjna i mało urozmaicona, - zbyt mała liczba posiłków oznacza zwolnienie tempa metabolizmu , co po zaprzestaniu diety skutkuje efektem jo-jo, - zawiera zbyt mało błonnika niezbędnego do oczyszczania przewodu pokarmowego , pobudzania perystaltyki jelit, - brak w niej węglowodanów z produktów zbożowych, - wymaga stosowania suplementów diety.
Menu
Śniadanie na cały tydzień: szklanka wody z rozpuszczoną tabletką multiwitaminy, lekka herbata lub kawa albo herbata ziołowa, produkt mleczny: jogurt lub 50 g chudego twarożku, świeży owoc.
Poniedziałek i środa:
Obiad: 150 g mięsa z rusztu albo dwa duże plastry mięsa zimnego, surówka z marchewki lub surowy ogórek.
Podwieczorek: 50 g twarogu 2 % tłuszczu.
Kolacja: ryba z rusztu (lub gotowana) albo omlet z trzech jajek, zielona fasolka albo puree z selerów, jogurt naturalny bez cukru.
Wtorek i piątek:
Obiad: 200 g lekkiej białej ryby rusztu lub gotowanej, szpinak.
Podwieczorek: jabłko lub dwie mandarynki. Kolacja: 200 g kurczaka lub dwa plastry szynki, zielona sałata z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, doprawiona cytryną, solą i pieprzem, 50 g chudego twarożku.
Czwartek i niedziela:
Obiadokolacja: talerz bulionu z warzyw.
Podwieczorek: sałatka z owoców bez cukru.
Sobota:
Obiad: wątróbka z rusztu albo mieszane mięsa z rusztu, kalafior lub grzyby duszone.
Podwieczorek: sałatka ze świeżych owoców lub świeży ananas. Kolacja: talerz owoców morza z sokiem z cytryny lub octem winnym, bez chleba, masła ani majonezu, ryba z rusztu lub gotowana.